Judecătoria Buiucani a decis: Vlad Filat a fost arestat pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au decis, duminică, arestarea pentru 30 de zile a deputatului PLDM Vlad Filat. Acesta este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă prin extorcarea a 250 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor în schimbul asigurării ascensiunii acestuia. Învinuirea i-a fost înaintată în baza autodenunţului businessmanului.

UPDATE 17:03 Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat că nu comentează decizia instanţei. Acesta a afirmat însă că va contesta hotărârea la Curtea de Apel, iar dacă aceasta va menţine arestul preventiv, atunci se va adresa la CEDO. Totodată, Popa a precizat că „aseara târziu, domnul Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor prin care menţionează că omul de afaceri a depus declaraţii false şi mincinoase. Au fost anexate şi acte care confirmă acest lucru”.

Întrebat de ce a durat atât de mult anunţarea unei decizii, Popa a menţionat că „numai pledoaria noastră a durat mai mult de 3 ore”.

Popa a mai spus că informaţiile publicate în presă, la care au făcut referire şi procurorii, ar fi încălcat prezumţia de nevinovăţie a clientului său.

Filat contraatacă. Fostul premier a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor

image

UPDATE 16:55 După 4 ore de deliberări, procurorul Adriana Beţişor a anunţat că Judecătoria Buiucani a acceptat demersul oamenilor legii. Astfel, fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru 30 de zile.

UPDATE 14:20 Ofiţerul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, explică de ce accesul presei va fi interzis la pronunţarea sentinţei judecătorului, chiar dacă acest lucru este public.

Conştientizăm faptul că evenimentul de azi de la Judecătoria Buiucani este unul de mare interes şi fiecare jurnalist vrea să-şi facă meseria cât mai bine. Însă, din motiv că sala în care va fi pronunţată decizia este una foarte mică şi nu permite aflarea unui număr mai mare de persoane decât cei prezenţi - procuror, judecători, avocaţi, vă rog mult să manifestaţi înţelegere şi să acceptaţi unele incomodităţi. Ofiţerii CNA au datoria de a asigura protecţia procurorului şi ordinea publică (...) Deşi nu suntem responsabili pentru faptul că sălile de judecată sunt atât de mici, ne cerem scuze pentru aceste incomodităţi”, a anunţat Starinschi.

Aceasta a precizat că ulterior, după şedinţă, vor fi oferite declaraţii.

UPDATE 13:40 În curând, judecătorii urmează să anunţe decizia în privinţa arestului preventiv al lui Vlad Filat. Până atunci însă, jurnaliştii au fost îndepărtaţi de lângă sala de judecată. Unul dintre ofiţerii CNA le-a spus jurnaliştilor să aştepte în holul de la etajul 5. Acesta a motivat prin faptul că sala de judecată este prea mică.

UPDATE 12:58 Şedinţa de judecată s-a încheiat. Judecătorii au intrat în deliberări,după care va fi anunţată decizia.

UPDATE 12:20 În timp ce judecătorii examinează demersul procurorilor, în faţa Judecătoriei Buiucani poliţiştii au format un cordon pentru a nu permite protestatarilor să pătrundă în clădire sau să se apropie de cei vizaţi în dosarul Filat atunci când aceştia vor trece pe acolo. Zona din perimetrul străzii Mihai Viteazul din capitală, acolo unde se află instituţia judecătorească este împânzită de poliţişti care asigură ordinea publică.

image

UPDATE 10:35 A început şedinţa de judecată privind examinarea demersului procurorilor de prelungire a arestului preventiv a fostului premier Vlad Filat. Şedinţa are loc în absenţa parlamentarului.

image

UPDATE 10:15 În grupul susţinătorilor lui Filat din faţa Judecătoriei Buiucani se află mai mulţi deputaţi şi miniştri din partea PLDM. În mulţime sunt văzuţi liberal-democraţii Maria Ciobanu, Chiril Lucinschi, Iurie Chiorescu, Angel Agache, ministrul Agriculturii, Ion Sula.

UPDATE 10:00 La Judecătorie, au sosit procurorii şi avocaţii. Şedinţa urmează să înceapă în curând.

UPDATE 9:00 Examinarea demersului procurorilor încă nu a început.

UPDATE 8:50 În faţa Judecătoriei Buiucani s-au adunat sute de oameni. Aceştia sunt divizaţi în două tabere: una a venit în susţinerea deputatului liberal-democrat, iar alta - pentru a cere instanţei să-l aresteze pe Vlad Filat. Cea din urmă scandează „Filat, la puşcărie!”, „Miliardul înapoi!”, iar celălat grup le răspunde cu „Plahotniuc, la puşcărie!”. Cele două tabere sunt despărţite de un cordon de poliţişti. Amintim că şedinţa începe la ora 9:00.

image

Majoritatea tinerilor care cer arestarea lui Filat sunt cu glugile pe cap FOTO Adevărul Moldova

image

Susţinătorii fostului premier sunt simpatizanţi ai PLDM, printre ei fiind deputaţi şi miniştri liberal-democraţi FOTO Adevărul Moldova


Deputatul liberal-democrat Vlad Filat a fost reţinut preventiv, joi, 15 octombrie, pentru 72 de ore. Acesta este învinuit de faptul că, în perioada 2010-2014, a obţinut şi a extorcat bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor pentru a-i facilita acestuia dezvoltarea afacerilor. Totodată, Filat i-ar fi asigurat ascensiunea lui Shor, inclusiv prin numirea acestuia în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii - exact în perioada când aceasta a fost devalizată. Procurorii admit astfel că o parte din banii obţinuţi de Filat de la Shor reprezintă o parte a "miliardului furat".

Precizăm că, duminică, ora 17:15, este termenul când expiră cele 72 de ore de arest preventiv ale lui Vlad Filat. Procurorii solicită ca acesta să mai rămână în izolator pentru încă 30 de zile. Amintim că, ieri, judecătorii au început examinarea demersului procurorilor, dar şedinţa a fost amânată pentru astăzi. Filat nu s-a prezentat sâmbătă la judecătorie. Avocatul acestuia, Igor Popa, a declarat că politicianul a solicitat ca instanţa să se expună în lipsa sa.

Potrivit procurorului Adriana Beţişor, în cadrul dosarului Filat oamenii legii din Republica Moldova sunt consiliaţi de către fostul procuror DNA din România. În cadrul acestui dosar sunt interogaţi mai mulţi martori. Deocamdată, procurorii nu dau nume.

Potrivit Procuraturii Generale, procurorii anticorupţie examinează mai multe documente acumulate în cadrul urmăririi penale. Instituţia a anunţat că a găsit probe relevante inclusiv în urma percheziţiilor desfăşurate în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă în care este învinuit deputatul Vlad Filat, dar nu a menţionat despre ce documente ar fi vorba.

Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160 de mii de lei la 200 de mii de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri