Italia sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Semn puternic de solidaritate și de prietenie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile italiene au votat două rezoluții, manifestându-și sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șeful diplomației și lidera de la Chișinău au apreciat acțiunile Italiei, afirmând că denotă un semn puternic de solidaritate și de prietenie.

Italia a adoptat două rezoluții privind sprijinul aderării Moldovei la UE. FOTO: Pixabay
Italia a adoptat două rezoluții privind sprijinul aderării Moldovei la UE. FOTO: Pixabay

Comisia Afaceri Externe si Comunitare a Camerei Deputaților a Parlamentului Italiei a adoptat două rezoluții prin care își arată sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. 

,,În ultimii ani, Moldova și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a adera rapid la Uniunea Europeană, s-a conformat standardelor cerute și a atins un nivel foarte înalt de colaborare în diverse domenii”, au afirmat autoritățile italiene. 

În acest sens, oficialii de la Roma accentuează că statul moldovean a făcut importante progrese în acest sens.

,,Moldova înregistrează progrese excelente și există o majoritate a populației în favoarea aderării la Uniunea Europeană, și a proceselor de modernizare necesare în acest scop”, au mai menționat reprezentanții Comisiei. 

Reacțiile oficialilor de la Chișinău

Președinta Maia Sandu a primit vestea cu bucurie și a apreciat ,,sprijinul Italiei în călătoria noastră către UE și angajamentul pentru relații bilaterale consolidate”. 

image

Cu un mesaj a venit și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, subliniind că rezoluțiile italiene „denotă un semn puternic de solidaritate și de prietenie”.

Nicu Popescu jpeg

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Candidată la aderarea la UE, amenințată cu scenariul ucrainean

Între timp, statul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în țara sa, informații negate de Moscova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite