Intrăm sau nu în „criză la pătrat“? Vezi ce spun analiștii politici despre consultările premierului Filat cu societatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Filat și-ar putea da demisia, dacă nu va obține sprijin în lupta contra corupției, în urma consultărilor cu societatea. Analiștii politici speră, totuși, că va rămâne și alianța de guvernare întreagă și reformele vor fi promovate.

Comentatorii salută consultările Guvernului cu societatea civilă, care încep astăzi. „Un dialog este întotdeauna benefic. E o practică occidentală firească, la care se recurge în situații de criză", spune editorialistul Petru Bogatu. „Executivul are, de fapt, obligația de a cere opinia societății", adaugă analistul Arcadie Barbăroșie.

Primul crede că premierul vrea „să-și asigure sprijinul popular" în lupta contra mafiei, pornită imediat după revenirea de la București și Bruxelles. Cel de-al doilea nu exclude că liderul liberal-democrat „încearcă să-și îmbunătățească imaginea în urma războiului PLDM-PD". O altă părere este că Vlad Filat vrea să pună punct conflictelor din sânul Alianţei pentru Integrare Europeană. „Din cauza blocajelor apărute în interiorul alianţei, aceasta nu este funcţională. Scopul iniţiativei premierului este să deblocheze situaţia", crede expertul Nicolae Chirtoacă.

CEL MAI SUBMRU SCENARIU

„Din cauza corupției la nivel înalt, Guvernul nu-și poate face datoria. Statul devine treptat nefuncțional. E nevoie de dialog pentru ca și lupul să rămână sătul și oaia întreagă, adică și Alianța să rămână la putere și lupta împotriva corupției să nu fie abandonată", declară Petru Bogatu. În opinia lui, dacă nu va fi auzit, premierul ar putea pune piciorul în prag și ar putea amenința cu demisia Guvernului, ceea ce ar băga țara într-o „criză la pătrat".

„Pe lângă criza constituțională, legată de alegerea președintelui, ne vom pomeni și cu un Guvern suspendat, cu o criză ca în Belgia, unde de un an nu poate fi ales un nou Executiv", explică Bogatu.

„Vor avea de pierdut toți, inclusiv cei care stau ca maimuța în copac și urmăresc cum se bat lei", a adăugat comentatorul, referindu-se la liberali, care preferă să nu se implice în conflictul dintre colegii lor democrați și liberal-democrați.

Astfel, am putea asista la un nou scenariu ucrainean, unde liderii coaliţiei prooccidentale, care au produs revoluţia portocalie, s-au dezbinat şi i-au cedat puterea lui Viktor Ianukovici, orientat spre Moscova.

„Voronin nu este Ianukovici, iar PCRM nu poate reveni singur la putere, are nevoie de un partener de coaliție", susține însă Arcadie Barbăroșie. El nu crede că Filat va demisiona: „Are un instrument foarte puternic pentru a-și promova reformele - asumarea responsabilității Guvernului. A mai jucat o dată această carte", explică Barbăroşie.

„AIE este condamnată să trăiască. Va exista atâta timp cât va fi și PCRM, pentru că a fost creată împotriva comuniștilor și nu de dragul unui interes național", conchide analistul.

O SĂPTĂMÂNĂ ÎNCĂRCATĂ

Timp de o săptămână, premierul va avea consultări cu societatea civilă, ambasadorii, investitorii, sindicatele, cultele, patronatele, partidele parlamentare şi extraparlamentare. Se va discuta despre activitatea Guvernului, promovarea reformelor, integrarea europeană, lupta cu corupţia, situaţia social-politică. Filat este îngrijorat „de situaţia tensionată din societate, care afectează grav actul de guvernare" și promite să nu răspundă pe parcursul acestei săptămâni la atacuri politice. El își va face publică poziția pe 8 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite