INFOGRAFIE Preferinţe electorale în 2014: pentru cine vor vota moldovenii la următoarele alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă radiografie a electoratului din Moldova arată că alegătorii şi-au schimbat unele preferinţe pentru partidele de la guvernare, faţă de anul trecut.

Potrivit unui studiu realizat de compania Magenta Consulting, numărul persoanelor angajate care susţin liberal-democraţii a crescut. Dacă anul trecut simpatizanţii lor erau în mare parte bărbaţi (54%), în campania ce vine ar trebui să-şi adreseze mesajele femeilor, întrucât pentru fracţiune şi-ar da votul 57% dintre ele. Schimbul de electorat s-a produs şi în cazul PDM-ului. Dacă anul trecut 67% din femeile casnice de la sate erau gata să voteze pentru partidul lui Marian Lupu, acum mai mult de jumătate din electorat e reprezentat de bărbaţi.

Pensionarii şi persoanele cu venituri mici îşi pun în continuare speranţele în PCRM, iar  procentajul cel mai mare s-a concentrat pe votanţii de 60  de ani şi mai mult.

Potrivit datelor, televiziunea rămâne în continuare principala sursă de informare pentru alegătorii tuturor partidelor. Simpatizanţii comuniştilor aleg Prime TV şi Moldova 1. Democraţii urmăresc Prime TV şi Moldova 1, iar simpatizanţii PLDM preferă postul ProTV şi Jurnal TV. În acelaşi timp, reprezentanţii partidului democrat ar putea să-şi axeze o mare parte din campanie pe radio - 43% dintre susţinătorii lor se informează şi din această resursă media, iar din internet se informează  aproape 60% din simpatizanţii PLDM şi PL.

Cel care a rămas în totalitate neschimbat este Partidul Liberal, menţionează autorii studiului. Alegătorii săi sunt la fel de convinşi că traseul european e cel care trebuie urmat - cu 6% mai mult decât anul trecut. Principalii susţinători sunt în continuare tinerii de 18 -29 de ani şi preponderent locuitori ai oraşelor.

Studiul a fost realizat în perioada 14 februarie - 2 martie 2014 pe un eşantion de 1.104 respondenţi din circa 80 de oraşe şi sate ale ţării.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite