Inflaţie de 0,8% în ianuarie. Care au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult la început de an?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi recolta de cartofi a fost bogată, preţurile au crescut din cauza cererii externe FOTO Adevărul
Deşi recolta de cartofi a fost bogată, preţurile au crescut din cauza cererii externe FOTO Adevărul

Rata inflaţiei a fost în ianuarie de 0,8%, comparativ cu ultima lună a anului trecut, creşteri de preţuri înregistrând atât mărfurile alimentare şi cele nealimentare, cât şi serviciile.

Astfel, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat cu 1,4%, la mărfurile nealimentare cu 0,4%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,3%, se arată într-un comunicat al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la legume (cu 10%), fructe (2,4%), lapte şi produse lactate (1,6%) şi medicamente cu 0,7%. Tarifele serviciilor de transport au urcat cu 0,3%, iar preţurile din restaurante, cafenele şi fast-food cu 1,4%.
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a declarat o săptămână în urmă că scumpirea unor produse alimentare este una surprinzătoare în condiţiile în care anul trecut a fost strânsă o recoltă bogată de produse agricole. Totodată guvernatorul a declarat că BNM a revizuit prognoza ratei anuale a inflaţiei pentru anul 2014, la 5,4%, faţă de 4,7% cât se estima în luna octombrie anul trecut.

„În trimestrele întîi şi doi anul curent anticipăm o creştere lentă a nivelului general al preţurilor, în principal, din cauza contribuţiei preţurilor la produsele alimentare, iar în a două jumătate a anului inflaţia îşi va relua trendul descrescător”, a precizat guvernatorul BNM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite