Slusari atenţionează: O navă în portul de la Giurgiuleşti, pregătită de a încărca grâu pentru export VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Alexandru Slusari, la portul Giurgiuleşti
Deputatul Alexandru Slusari, la portul Giurgiuleşti

Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei DA, a făcut un live din portul Giurgiuleşti şi a comunicat că nava angajată de o companie din grupul „Transoil”  a acostat în port, fiind pregătită pentru a încărca grâu pentru export, transmite IPN.

 Alexandru Slusari a menţionat că Platforma DA a avertizat asupra acestor riscuri, a solicitat intervenţia urgentă din partea preşedinţiei, a guvernului pentru a aplica interdicţie asupra exportului de grâu, dar nu s-a întâmplat nimic decât acţiuni de PR electoral, iar securitatea alimentară a ţării este în pericol, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Platformei DA.

Alexandru Slusari a spus că din cele aproape 17 tone de grâu, mare parte din rezerva de stat, aflate acum în port, o anumită cantitate urmează să fie exportată. „Pe fundalul inacţiunilor guvernării şi a acţiunilor dubioase ale lui Vaja Jhashi, s-a reuşit efectuarea exportului. Există cererea companiei „Agrofloris-Nord”, parte a „Transoil”, care intenţionează să exporte o parte din grâu. Deocamdată, exportul nu se produce pentru că nu există actele permisive de la ANSA”, a precizat Slusari.

Vicepreşedintele Platformei DA a amintit că expertiza celor 17 tone de grâu aflate în port s-ar putea să fie falsă pentru că indică o roadă din 2020, pe când grâul eliberat din rezerva de stat datează cu 2016.

„Situaţia privind necesităţile de grâu din ţară nu este deloc aşa cum susţin cei care neagă insuficienţa acestuia. Deja în lunile martie-aprilie au fost exportate peste 30 mii tone de grâu. Săptămâna aceasta din rezerva de stat vor fi scoase alte peste 20.000 tone de grâu. Este îngrijorător că o bună parte din acest grâu este solicitat de întreprinderi zootehnice (deja peste 8000 tone au fost alocate acestor întreprinderi), care au ajuns în situaţia că nu au cu ce hrăni animalele. Cât e de corect ca grâul alimentar să fie repartizat întreprinderilor zootehnice e altă întrebare”, a spus Alexandru Slusari, menţionând, totodată, că există o solicitare semnificativă din partea întreprinderilor de panificaţie, ceea ce demonstrează că grâu nu este suficient şi că exportul acestuia trebuie interzis neîntârziat.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA, „operaţiunile de lobby pentru Vaja Jhashi  sunt multiple, acesta fiind şi cetăţean american, iar schemele prin care grâul eliberat din rezerva de stat, exportat, iar apoi reintrodus în circuit, îi vor aduce profit important, dar vor secătui ţara”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite