În ultimii trei ani, Rusia a sistat alocarea asistenţei financiare, tehnice şi umanitare Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele Serviciului Vamal Federal din Rusia relevă că, în anii 2010-2013, Rusia a acordat altor state asistenţă tehnică şi umanitară în valoare de circa 210 milioane de dolari. Moldova nu se numără printre beneficiari

Cel mai mare beneficiar de ajutoare ruseşti a fost Nicaragua, cu 84 de milioane de dolari. Urmează Cuba cu 30 de milioane, Mongolia cu 25 de milioane, Kîrgîzstan cu 24 de milioane, Coreea de Nord cu 15 milioane şi SUA cu 11 milioane de dolari. Republica Moldova nu se numără în această listă.

Din informaţiile publice rezultă că ultima dată Rusia a anunţat că va acorda ţării noastre asistenţă umanitară în septembrie 2010. Atunci Guvernul rus a oferit Moldovei un milion de dolari pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara acelui an.

Autorităţile de la Moscova susţin că, în realitate, asistenţa destinată unor state mai slab dezvoltate este cu mult mai mare. Astfel, doar anul trecut ar fi atribuit în aceste scopuri circa 610 milioane de dolari, se constată într-un raport al Ministerului rus de Finanţe, care nu conţine însă descifrarea pe state şi programe de asistenţă.

Experţii din Consiliul pentru Afaceri Externe al Rusiei (Russian International Affairs Council) susţine că ţara trimite asistenţă în volume mult mai mari, dar că „spre deosebire de statele din Occident, astfel de decizii sunt adoptate, de regulă, pornind din considerente politice“.

În această categorie poate fi inclusă şi asistenţa financiară, tehnică, umanitară şi militară acordate de Rusia pentru Transnistria, care ajunge la circa un miliard de dolari pe an.

Datele oficiale din Republica Moldova relevă că Rusia nu figurează nici în rândul donatorilor externi. La 1 aprilie 2014 erau în derulare 359 de proiecte în valoare totală de circa două miliarde de dolari finanţate de state străine sau instituţii financiare internaţionale.

Principalii donatori ai Republicii Moldova SURSA Expert-Grup
Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite