Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea Suediei, pentru implementarea reformelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadoarea Suediei Ingrid Tersman şi premierul Iurie Leancă FOTO: gov.md
Ambasadoarea Suediei Ingrid Tersman şi premierul Iurie Leancă FOTO: gov.md

Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic. Domeniile prioritare vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est.

Acestea sunt prevederile Strategiei Guvernului Suediei privind cooperarea în domeniul reformelor în Europa de Est pe anii 2014-2020, lansată astăzi, în cadrul unui briefing comun al prim-ministrului Iurie Leancă şi ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

„Moldova este o ţară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic. Astfel, Suedia a decis să aloce câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor, iar în şapte ani această sumă va atinge aproximativ 100 de milioane de euro“, a declarat Tersman.

Ambasadoarea a menţionat că Strategia se va axa pe trei direcţii de bază: integrarea economică mai strânsă a Moldovei cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea economiei de piaţă; consolidarea democraţiei, asigurarea unui respect mai înalt pentru drepturile omului şi supremaţia legii; edificarea unui mediu ambiant mai bun, reducerea impactului climateric al activităţilor umane şi consolidarea rezistenţei societăţii şi economiei în faţa schimbărilor climaterice globale.

La rândul său, premierul a menţionat că documentul contează mult pentru viitorul ţării noastre şi răspunde în totalitate demersului nostru de eurointegrare.

„Un rol deosebit în integrarea economică a Moldovei în UE şi dezvoltarea economiei de piaţă le va reveni întreprinderilor mici şi mijlocii, pilonul pe care se sprijină economia ţării noastre. Însă, deşi în anul 2013 în cadrul acestor întreprinderi era angajată circa 60% din forţa de muncă, ele generau numai o treime din PIB. Astfel, integrarea Republicii Moldova în piaţa comunitară şi fortificarea instituţiilor de bază ale economiei de piaţă vor ajuta aceste structuri să recupereze din decalajul competitiv şi de productivitate pe care-l au în raport cu marile întreprinderi şi să ofere noi şanse, în special, pentru tinerii din mediul rural“, a declarat Iurie Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat că Suedia este printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai ţării, cu proiecte în cele mai diverse domenii socio-economice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite