Maia Sandu a câștigat un proces cu unul dintre liderii opoziției pro-ruse, Ilan Șor. Ce acuzații erau aduse

0
0
Publicat:

Ilan Șor trebuie să-i achite 50.000 de lei Maiei Sandu, iar pe lângă asta să recunoască public că a mințit și a distribuit informații false despre ea. E decizia Curții de Apel Chișinău și poate fi contestată.

Ilan Sor

Magistrații Curții de Apel Chișinău au pronunțat hotărârea în acest proces în luna iulie, însă aceasta a fost publicată recent pe site-ul instituției.

 „Aserţiunile făcute public de către apelant afectează grav imaginea intimatei, astfel încât caracterul fals şi defăimător al acestora justifică adjudecarea sumei de 50 000 lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, sumă pe care Colegiul o apreciază ca fiind proporţională gravităţii faptei ilicite comise de apelant în raport cu intimata. În consecință, Colegiul civil concluzionează privind netemeinicia apelului declarat în speţă şi legalitatea hotărârii primei instanțe, situație în care se impune respingerea apelului și menținerea hotărârii instanței de fond”, se arătă în hotărârea instanței.

Aureliu Colenco, avocatul lui Ilan Șor, a declarat pentru jurnalistul ,,Adevărul.ro” că decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. ,, A fost o susținere mai mult politică decât juridică”, a ținut să precizeze apărătorul. 

Precizările instanței

Mai exact, judecătorii Curții de Apel Chișinău au menținut decizia primei instanței din luna ianuarie a anului 2021, după ce Maia Sandu l-a dat în judecată pe Ilan Șor. 

,,În motivarea acțiunii înaintate reclamanta a invocat că pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ilanshorofficial/, ***** a publicat pe 06 iunie 2018, ora 14.40, următorul text: ”[...] Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție. [...] Același text a fost publicat într-o postare separată și în limba rusă”, se arată în hotărârea instanței.

Atunci, președintei țării a anunțat că dacă decizia primei instanțe va fi menținută, banii vor fi donați unor familii nevoiașe.   „E doar una dintre minciunile folosite de oponenții mei politici în încercarea de a opri venirea la putere a unor politicieni care lucrează pentru popor”, a scris Maia Sandu într-o postare pe canalul său de Telegram.

Iar Ilan Șor a îndemnat-o pe șefa statului să nu se bucure înainte de decizia definitivă. Potrivit lui, este interesant faptul că aceasta a câștigat procesul abia după ce a devenit șefa statului moldovean. 

Ilan Șor, liderul partidului „Șor”, a fost condamnat pentru spălare și escrocherie în proporții deosebit de mari. El se ascunde în Israel de justiţia de la Chişinău, după ce acum trei ani a părăsit teritoriul Republicii Moldova, la scurt timp după ce Partidul Democrat din Moldova a cedat puterea.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite