Igor Munteanu: Adunarea cetăţenilor din 26 august ar putea fi un corolar al multor luni de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, susţine, în cadrul unui interviu pentru Cotidianul.md, că „Adunarea generală a cetăţenilor“ din 26 august ar putea fi un „corolar al multor luni de proteste“ pentru mii de cetăţeni din Republica Moldova contra unor „abuzuri repetate, care compromit ideea de europenizare a ţării“.

„Adunarea generală a cetăţenilor poate fi un corolar al multor luni de proteste şi de rezistenţă asumată de mii şi mii de cetăţeni ai Republicii Moldova contra unor abuzuri repetate, care compromit ideea de europenizare a ţării şi care readuc în prim-planul atenţiei publice nişte practici pe care eu şi mulţi dintre Dvs le credeam îngropate în cavourile fostei URSS. Atacurile turbulente contra opoziţiei prin grupuri ”proxy” (Şor) sau directe, centralizarea puterii de stat, care recrutează loialitate politică prin exploatarea slăbiciunilor puterilor locale, cenzura înfiorătoare instalată în presa controlată de stat, folosirea justiţiei pe rol de bâtă politică, invalidarea rezultatelor unui scrutin deplin democratic – toate aceste recidive grave vorbesc clar despre pericolul ”rinocerului”, cum ar fi spus marele Eugen Ionesco, altfel spus, tentaţia totalitarismului, care apre în contextul unor grave şi repetate eşecuri politice şi economice.“, afirmă Igor Munteanu în interviul pentru Cotidianul.md

De asemenea, acesta vorbeşte decetăţenii de peste prut care nu mai vor să stea în ţara lor, ci să plece. „Efectele lor fac ca cei mai buni dintre cetăţenii acestei ţări să plece din ţară în cel de-al 3 val de emigraţie. Peste 60% dintre familii cred că viitorul copiilor lor se găseşte oriunde înafara ţării lor, şi nu în RM, care urmează o direcţie greşită în opinia a peste 80% dintre respondenţi. Puterea politică se consumă în PR ieftin şi corupţie politică din banii noştri. Atunci când puterea politică se comportă ca un abuzator, ea trebui să fie etichetată astfel, ca o putere abuzivă, care şi-a consumat bruma de credibilitate pe care ar fi pretins-o.“, completează Munteanu. 

Mai mult, directorul executiv al IDIS Viitorul a declarat că persoanele care se opun evenimentului din 26 august să nu mai încerce atacuri. „Eu nu recomand nimănui să se joace cu focul într-un depozit de pulbere, iar amplificarea intenţionată a urii naţionale, a celor mai întunecate porniri egoiste nu face decât să îngroape orice proiecte de apropiere a UE de RM. Modelul democraţiei pluraliste se întemeiază pe legătura simbiotică între actul guvernării şi societate, din care face parte în ambele ipostaze şi opoziţia – nici nu partid nu se poate bucura de legitimitate în condiţii de prigonire a opoziţiei – democraţia este altceva decât statutul de acţionar majoritar în companii private, după cum iarna nu-i ca vara. Este jenant şi ipocrit să te foloseşti de instrumentele de stimulare a fricii pentru a pune la respect opoziţia şi dezorienta populaţia. Este ruşinos să te acoperi cu grija faţă de persoanele în etate ca să emiţi ameninţări cu caracter fascist, iar trupele de ordine să nu se autosesizeze şi să nu comunice asupra acestui fapt, ceea ce întăreşte sentimentul de impunitate şi de omnipotenţă al unor adversari ai statului de drept în complicitate cu statul“, a mai afirmat Munteanu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite