Igor Grosu: Integrarea europeană şi reforma justiţiei, printre priorităţile-cheie ale Republicii Moldova

0
Publicat:

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a afirmat, în timpul întrevederii cu un grup de deputați polonezi, aflat în vizită la Chișinău, că integrarea europeană, securitatea energetică şi reforma justiţiei sunt priorităţile-cheie ale statului.

Igor Grosu a avut o întrevedere cu un grup de deputați polonezi. FOTO: Multimedia.gov.md
Igor Grosu a avut o întrevedere cu un grup de deputați polonezi. FOTO: Multimedia.gov.md

În timpul întâlnirii desfășurate în incinta Legislativului de la Chișinău, reprezentanții celor două state au vorbit despre situația de securitate din regiune, criza energetică și parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova, țară care a obținut în vara anului trecut statutul de candidată la Uniunea Europeană.

,,În context, mi-am exprimat recunoștință pentru suportul generos acordat de-a lungul anilor de Polonia în procesul nostru de aderare la UE și pe platforma de sprijin pentru Republica Moldova. Cunoaștem că nu este un proces simplu, presupune multe reforme, dar ele fac parte din agenda noastră de guvernare. Prioritățile-cheie rămân, pentru noi, integrarea europeană, securitatea energetică și reforma justiției, precum și dezvoltarea economică și atragerea investițiilor”, a declarat Igor Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului a anunțat că țara sa își dorește să urmeze exemplul Poloniei în atragerea fondurilor europene. 

,,În acest proces de integrare, Moldova va avea multe oportunități pentru a atrage fonduri, pentru a moderniza infrastructura și serviciile publice, iar Polonia trebuie să fie un exemplu ca o adevărată campioană la valorificarea fondurilor europene și transformarea unei țări”, a punctat acesta.

Republica Moldova mizează pe suportul Poloniei în procesul de integrare europeană

Delegația poloneză s-a întâlnit și cu alți oficiali moldoveni, între care președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman. 

image

Gherman a menționat că Polonia este un partener strategic al Republicii Moldova.

„Mizăm pe susținerea dumneavoastră în demersul nostru de integrare europeană și avem nevoie de parteneri care să ne susțină în acest parcurs”, a declarat ea.

Tot la Chișinău, o întrevedere cu membrii delegației Sejmului Poloniei a avut și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. 

Delegația poloneză va avea întrevederi și cu reprezentanții Guvernului 

În perioada, 16 – 18 ianuarie, grupul de deputați de la Varșovia se află în Republica Moldova, unde mai are planificate întrevederi cu premierul Natalia Gavrilița,  viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Din delegație fac parte membri ai Comisiei pentru afaceri externe și ai Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene din cadrul Sejmului de la Varșovia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite