Comisia Națională pentru Integrare Europeană, bilanț pe tema progreselor pentru aderarea Rep. Moldova la UE

0
0

Comisia a evoluat realizarea planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de țară candidată Rep. Moldova, iar Maia Sandu a cerut că totul să fie încheiat până în luna martie.

Maia Sandu a convocat ședința CNIE. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a convocat ședința CNIE. FOTO: Presedinte.md

Ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) a fost convocată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Astfel, membrii CNIE au fost informați că, din cele 35 de acțiuni care urmau să fie gata până la sfârșitul anului trecut, 16 au fost realizate. 

,,Printre acțiunile realizate se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică”, au anunțat angajații Administrației Prezidențiale.

Iar alte 9 sunt la un pas de a fi încheiate. 

,,Printre acțiunile care sunt în faza de finalizare se numără: evaluarea extraordinară a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (pre-vetting); clarificarea competențelor Procuraturii anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește combaterea corupției mari. De asemenea, urmează promovarea unui pachet de acte normative care să elimine influența oligarhilor din sfera politică, economică și mass-media - acest lucru reprezintă una dintre recomandările Comisiei Europene din iunie 2022”, au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Solicitarea Maiei Sandu 

La aceeași ședință, președinta țării vecine, Maia Sandu, a menționat că acțiunile rămase trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie a acestui an, subliniind că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de realizare a planului de acțiuni.

„Integrarea europeană este proiectul nostru de țară care, odată realizat, va asigura pacea, modernizarea economică a țării și creșterea nivelului de trai al oamenilor. Este un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții”, a declarat șefa statului. 

Totodată, membrii Comisiei au decis ca să fie elaborat un plan de ajustare a legislației naționale la acquis-ul comunitar. Dar și au fost numiți noi membri ai Comisiei, între care miniștri, parlamentari, reprezentanți ai organelor de drept și ai societății civile.

 În luna iunie a anului 2022, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Decizia a aparținut şefilor de stat şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri