Igor Dodon: Relaţiile cu UE au caracter ascendent, inclusiv în domeniul economiei şi al comerţului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Doodn a avut o întrevedere marţi, 7 noiembrie, la Reşedinţa de Stat, cu Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. Preşedintele ţării a salutat vizita oficialului european şi a subliniat că aceasta va contribui la avansarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comerţului.

„Am menţionat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au caracter ascendent, inclusiv în domeniile economiei şi al comerţului. Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru ţara noastră. Atestăm o creştere a raporturilor comerciale atât referitor la importurile, dar şi la exporturile în Uniunea Europeană”, a declarat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Şeful statului a specificat că în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse şi servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piaţa europeană.

„Am subliniat faptul că, vizavi de mai multe grupuri şi categorii de produse, trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb şi să revenim la regimul de preferinţe comerciale autonome, respectiv la comerţul asimetric cu Uniunea Europeană. Acest lucru se referă la producţia din sectorul agroindustrial, care, în proporţie de peste 70 la sută, este exportată în prezent pe piaţa Federaţiei Ruse şi a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piaţa UE este una foarte joasă. Revederea Acordului în acest sens va permite creşterea substanţială a capacităţilor noastre interne de producere, inclusiv de export”, a precizat Dodon.

Potrivit preşedintelui, el a solicitat comisarului european majorarea unor cote de export pentru produsele moldoveneşti care se bucură de creştere anuală pe piaţa Uniunii Europene.

„Pledez pentru o balanţă echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ţinând cont de interesele economice ale ţării noastre, care sunt atât în Est, cât şi în Vest”, a mai adăugat Igor Dodon.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite