Igor Boţan: Faptul că Republica Moldova se declară stat neutru nu împiedică un potenţial agresor să o atace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Boţa, expert politic. FOTO IPN
Igor Boţa, expert politic. FOTO IPN

Iniţiativa legislativă înaintată de Fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) prin care se propune „consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralităţii permanente a ţării” nu este inutilă, pentru că există principii constituţionale, care pot fi dezvoltate în lege, a menţionat analistul politic Igor Boţan, transmite IPN.

„E foarte important să înţelegem dacă e momentul oportun. Pornim de la context. Există un conflict armat în Ucraina, şi aici există un şir de lucruri foarte subtile. Deci, Rusia spune că nu e război. Şi aici apare problema: dacă nu e război, aşa cum spune Rusia, atunci Republica Moldova, în raport cu aceste două state ar putea să nu se conducă de principiul neutralităţii. E o problemă care trebuie dezbătută. Şi atunci când proiectul va fi dezbătut în Parlament, vor trebui să se ia în considerare astfel de lucruri”, a opinat Igor Boţan.

Totodată, expertul a spus că statele care recunosc integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova cunosc că Republica Moldova este un stat neutru, iar acest statut este prevăzut de Constituţie. „Este un lucru absolut normal, că principiile constituţionale pot fi dezvoltate în legi. Nu cred că această lege le dă partenerilor internaţionali mai multă informaţie despre cum trebuie să procedeze Republica Moldova în caz de conflict. Dar pentru înţelegerea dintre partide, nu e nimic rău dacă partidele politice vor dezbate această problemă în Parlament şi vor ajunge la un numitor comun. Numai că hotărârea Curţii Constituţionale din mai 2017, care pune în evidenţă faptul că statutul de neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova semnează un act sinucigaş, acest lucru trebuie luat serios în vedere. Potenţialul nostru economic este foarte mic. Şi participarea la tot felul de exerciţii internaţionale, misiuni, este o oportunitate pentru ca militarii noştri să înveţe cum să se apere mai bine şi Republica Moldova să-şi îndeplinească misiunile internaţionale”, a subliniat Igor Boţan.

În opinia expertului, există interes din partea BCS de a promova această iniţiativă legislativă. „Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor spune că principiul constituţional de neutralitate permanentă trebuie dezvoltat în lege, pentru a preciza anumite lucruri. Trebuie să înţelegem un lucru – faptul că noi ne declarăm stat neutru nu împiedică un potenţial agresor să atace Republica Moldova. De aceea se spune foarte clar că un stat neutru trebuie să aibă capacitatea să se apere legitim. Când vorbim de neutralitate permanentă, ne referim la blocuri militare în afara Republicii Moldova şi atitudinea noastră faţă de aceste eventuale războaie, inclusiv cel din Ucraina. Vedem că marii actori îşi permit să recurgă la schimbarea noţiunilor şi acest lucru ne îngreunează atitudinea, trebuie să avem o atitudine clară, pentru că dacă procedăm într-o anumită manieră în acest conflict din Ucraina, atunci putem nimeri într-o situaţie nu tocmai plăcută”, a atenţionat Igor Boţan.

În acelaşi timp, expertul permanent al proiectului a spus că se doreşte dezvoltarea unor principii constituţionale în legi, iar aceasta se întâmplă în contextul în care subiecţii puternici de pe mapamond pot substitui noţiunile; nu „război”, ci „operaţiune specială”. „Şi noi înţelegem de ce se face acest lucru. Dacă s-ar recunoaşte că acesta este un război, atunci, conform Codului penal al Federaţiei Ruse, articolul 353, cei care au pornit războiul trebuie să poarte răspundere penală până la 15 sau 20 de ani de puşcărie. Vedem că lucrurile nu sunt atât de stabile în sensul neutralităţii noastre. De aceea, dacă ne referim la hotărârea Curţii Constituţionale din 2017, ea nu poate nici într-un fel să interpreteze statutul de neutralitate permanentă, prescris în Constituţie. Deci, nu mai poţi spune că această neutralitate nu este permanentă. Deputaţii trebuie să ia în calcul că hotărârea CC dezvoltă această noţiune de neutralitate permanentă şi, cel mai important lucru – Constituţia nu poate fi un act sinucigaş. Dar dacă simţi pericolul pentru ţară sau, dimpotrivă, dacă simţim că acest statut ne apără, atunci trebuie să găsim instrumentariul necesar pentru a-l fortifica şi a transmite mesaje potenţialilor neprieteni ai Republicii Moldova, că există acest statut”, a menţionat Igor Boţan.

Dezbaterea publică la tema: „Statutul de neutralitate al Moldovei: cum transformăm aspiraţia în scut? Reflecţii legislative şi politice cu flacăra războiului în preajmă” este ediţia a 228-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfăşurat de Agenţia de presă IPN, cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite