Guvernul Moldovei caută 800 de milioane de lei pentru a prelungi conducta Iaşi-Ungheni până la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea ca gazoductul să ajungă la Chişinău
Guvernul vrea ca gazoductul să ajungă la Chişinău

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, ce va fi lansată la 27 august, va trebui susţinută prin construcţia conductei magistrale pe direcţia Ungheni-Chişinău, pentru că în Capitală se află cei mai mari consumatori de gaze naturale, susţine administraţia ministerului Economiei

Conform proiectului capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni va permite transportul a 500 de milioane de metri cubi pe an în prima etapă şi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze la etapa a doua.

Potrivit unei note informative difuzate de ministerul Economiei funcţionarea gazoductului la capacitatea proiectată, poate fi asigurată numai dacă va fi construită o staţie de comprimare a gazelor şi dezvoltată infrastructura internă de transport gaze.


"Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni va trebui susţinută şi prin construcţia conductei magistrale pe direcţia Ungheni-Chişinău. Or, în Chişinău se află cei mai mari consumatori de gaze naturale. Această conductă urmează să aibă un diametru de 530 mm şi un cost estimativ de 700-800 milioane de lei. Doar prin dezvoltarea întregii infrastructuri din direcţia vestică spre Chişinău va fi asigurată eficienţa tehnico-economică a gazoductului Ungheni-Iaşi. În acest caz, costul total al proiectului se va ridica la circa un miliard de lei“, se menţionează în document.

În prezent autorităţile, cu suportul donatorilor, au iniţiat un studiu de fezabilitate al proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite