Guvernul Moldovei a pierdut controlul asupra Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma emisiunii suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc la 29 august cota statului în capitalul Băncii de Economii a Moldovei (BEM) s-a diminuat de la 56% la doar o treime.

Situaţia în jurul singurei bănci cu capital de stat rămâne în continuare incertă.

Ieri s-a anunţat că Guvernul nu a participat la emisia suplimentară de acţiuni din 29 august pentru majorarea capitalului BEM cu peste 80 de milioane de lei şi în consecinţă statul nu mai este acţionar majoritar la instituţia financiară.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a declarat că decizia de a nu participa la emisiunea suplimentară de acţiuni a fost a Guvernului şi că în urma acesteia statul a pierdut pachetul de control, "dar a păstrat un pachet de blocaj de 33,3% plus o acţiune“ .

În acelaşi timp fostul premier Ion Sturza a declarat în cadrul unei emisiuni la PRO TV că ştie cine stă în spatele tentativelor de preluare a controlului asupra Băncii de Economii.

„Îl preîntâmpin pe cel care stă în spatele situaţiei de la BEM că va rămâne şi fără bani, şi fără onoare. În ţară au mai rămas câteva molecule care se împart. Aceasta este foarte periculos într-un an electoral”, a spus Ion Sturza.

Ex-premierul afirmă că nimeni nu-l poate convinge că statul nu are bani ca să intervină cu capital în situaţia creată la BEM. „Banca poate fi privatizată şi ar trebui privatizată, dar trebuie să se facă prin lege, să treacă prin Parlament. Cred că mai degrabă este o diversiune împotriva noului guvern, împotriva Republicii Moldova”, a precizat omul de afaceri.

Întrebat daca Ilan Shor e cel care stă în spatele acestui caz, Ion Sturza a negat: "Ilan Shor e o persoană minusculă. El îşi face PR. E trist că guvernanţii nu şi-au găsit alţi amici decât acest Ilan Shor".

Fostul premier consideră că guvernatorul BNM este responsabil de cele ce se întâmplă la BEM. "Dorin Drăguţanu este marea mea deziluzie, pentru că el a gestionat extrem de ambiguu, dacă să nu spun mai dur, toate crizele bancare din Republica Moldova şi el este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat la Banca de Economii, la Moldova Agroindbank şi la multe alte bănci", l-a criticat Sturza pe guvernatorul Băncii Naţionale.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite