Grupul de iniţiativă pentru abrogarea sistemului electoral mixt a depus actele pentru înregistrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

O listă cu peste 700 de persoane a fost depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în vederea înregistrării unui grup de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral şi astfel s-a trecut la sistemul mixt de vot.

Actele au fost depuse vineri, 29 decembrie. CEC are la dispoziţie 15 zile pentru a le examina şi a anunţa dacă înregistrează sau nu grupul, transmite IPN.

Ştefan Gligor, preşedinte biroul executiv al grupului de iniţiativă, a spus că cele 700 de persoane care sunt pe listă au participat, acum două săptămâni, la o şedinţă specială privind formarea grupului de iniţiativă şi şi-au exprimat dorinţa de a colecta semnături pentru organizarea plebiscitului. Potrivit lui Ştefan Gligor, şansele privind reuşita referendumului depind de efortul pe care îl va depune societatea civilă.

„Sistemele electorale sunt modalitatea de acces a politicienilor la putere şi, totodată, modalitatea de plecare a lor de la putere. Iată ei au acces în baza unui sistem care era relativ onest, dar au schimbat regulile de joc pentru că vor să rămână la putere”, a argumentat Ştefan Gligor necesitatea referendumului.

Dacă CEC va înregistra grupul de iniţiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puţin 200 de mii de semnături necesare desfăşurării referendumului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite