Fugarul Renato Usatîi, conferinţă de presă la Moscova: Am fost scoşi din cursa electorală. Oricum, votaţi cu noi! Să fie un vot de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi a fugit, în urmă cu două zile, la Moscova
Renato Usatîi a fugit, în urmă cu două zile, la Moscova

Liderul Partidului Patria, Renato Usatîi, a susţinut, sâmbătă după-amiază, o conferinţă de presă la centrul de presă al agenţiei RIA Novosti. Omul de afaceri a fugit la Moscova în noaptea de joi spre vineri, afirmând că se teme să nu fie arestat, după ce Curtea de Apel de la Chişinău a interzis participarea partidului al cărui lider este, Patria, la alegerile din 30 noiembrie.

Principalele declaraţii ale liderului Partidului Patria:

În pofida tuturor problemelor cu Voronin, am făcut o afirmaţie că viitoarea coaliţie trebuie să fie între socialişti şi comunişti.

Socialiştii au fost de acord, dar Voronin, nu. I-am scris o scrisoare deschisă în urmă cu două zile. I-am spus că, dacă nu va afirma oficial cu cine va face coaliţie, vom califica drept o înţelegere cu actualele aşa-zise partide pro-europene.

Sunt mulţumit că au început aceste probleme cu trei zile în urmă. Mulţi s-au pronunţat pentru susţinerea noastră - inclusiv organizaţii internaţionale, care au spus că e vorba de uzurparea puterii şi nicidecum de democraţie. Îi mulţumesc liderului socialiştilor, care m-a sprijinit, dar din păcate a rămas singur.

Avem informaţia că CSJ a respins sesizarea noastră. Cu 10 minute înainte de şedinţa de azi a CSJ, şeful delegaţiei UE, Pirka Tappiola, a transmis un mesaj împotriva scoaterii naostre din cursă, la fel ca şi Ambasada SUA.

Astăzi, am multe rugăminţi de la mai multe partide să le spun pe cine voi susţine, având sute de mii de susţinători. Dar voi afirma atât: noi nu ne temem de guvernanţi şi îi îndemn pe toţi susţinătorii noştri, deoarece suntem în buletin, să voteze Partidul Patria, chiar dacă voturile vor fi declarate nevalabile.

Urez succes Partidului Socialiştilor, care a rămas singur împotriva lui Voronin. Îi îndemn pe toţi să nu voteze cu partidele de la guvernare şi nici cu Voronin. Deoarece, cu cât mai multe voturi va lui Voronin cu atât mai mari sunt şansele ca acesta să facă o coaliţie mare cu cei de la guvernare.

Înţeleg că, astăzi, Voronin este un politician cu experienţă, care a învăţat să spună minciuni în ultimii zece ani, de aceea îi îndemn pe toţi să nu voteze cu el, pentru că nu se va schimba nimic. Le transmit tuturor că eu nu am fugit din ţară, dar să accept să fiu închis nu puteam, pentru că nu aş mai fi putut transmite mesajul meu către voi.

Usatîi a negat informaţiile apărute în presă potrivit cărora, după decizia CEC privind scoaterea sa din cursă, ar fi fost organizate 20 de autobuze cu oameni care s-ar fi îndreptat de la Bălţi spre Chişinău, pentru izbucnirea unor manifestaţii violente. De asemenea, a acuzat autorităţile statului că i-ar fi spart contul de Facebook, în care au scris un mesaj de îndemn la acţiuni armate.

Eu cred că toate aceste acţiuni au fost organizate nu doar de Filat, Plahotniuc şi Voronin, dar presupun că sunt implicate şi ambasadele unor state din Vest. Mă voi dedica în continuare vieţii politice din Moldova. Mă adresez moldovenilor că va veni o zi când vom câştiga, când vom alunga acest regim de dreapta, care cred că va trăi, în cel mai bun caz, până în luna iunie, atunci când vor fi alegeri locale.

Partidul nostru are acum peste 33.000 de membri, după 10 luni, faţă de 45.000 ale PCRM pe parcursul timpului: Se laudă că e o persoană arhicunoscută în Moldova. Dacă la întâlnirea cu premierul vin 40 de oameni, la mine vin 1.000.  La concertele PDM au venit 2.000 de oameni. Când am organizat eu concertul cu Stas Mihailov, au venit 100.000 de oameni.

Usatîi: Fac din Ambasada SUA un club de karaoke!

Noi ne-am adresat ambasadelor României şi SUA, deoarece au autoritate asupra lor. Ele şi-au exprimat îngrijorarea, dar dacă chiar şi-ar fi dorit asta, atunci nu am fi fost excluşi din cursă. Eu am afirmat şi nu mi-e ruşine să mai repet: dacă Ambasada SUA se implică în treburile noastre interne, eu voi face din această clădire un club karaoke!

Canalele de televiziune româneşti au făcut senzaţie din declaraţiile lui Gorbunţov, care m-a pomenit pe mine drept cel care a comandat al asasinarea sa.

Azi nu sunt gata să îndemn pe susţinătorii mei să voteze cu un alt partid. Eu vreau să fie un vot de protest.

Voronin, care a fost cel mai pro-rus politican, cere astăzi excluderea Partidului Socialiştilor din cursa elcetorală, prin ridicarea pragului electoral, precum că ar fi o alianţă de partide ascunsă.

După ce Dodon a sărit în apărarea lui Usatîi, acum trei zile, de data aceasta cuvintele de laudă au curs în direcţia inversă: „Partidul lui Dodon este singurul partid de stânga din Moldova şi cel care are un electorat 100% pentru Uniunea Vamală”. 

Faptul că eu am fost scos din cursă nu înseamnă că noi plecăm, se închid oficiile. Mâine, vor activa 4.000 de observatori din partea partidului.

Partidul Patria a fost scos din lista electorală după ce autorităţile de la Chişinău au descoperit că acesta a beneficiat de finanţare din exterior, ceea ce este împotriva normelor electorale în vigoare.

Pe aceeaşi temă:

Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul din 30 noiembrie

Alegeri Republica Moldova: numărul buletinelor de vot a crescut

VIDEO Renato Usatîi şi filiera criminală din Federaţia Rusă

Structurile paramilitare ale Tiraspolului vor crea obstacole în timpul alegerilor de duminică

Rusia este îngrijorată de starea democraţiei în Republica Moldova

VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Nu există EuroMaidan neprovocat şi nesusţinut. Şi la Kiev protestele au fost provocate

FOTO Miting de susţinere a lui Usatîi la Bălţi. „Nu ştiu unde a plecat Usatîi, dar noi tot vrem cu Uniunea Vamală“

De ce a fugit Usatîi la Moscova? Explicaţiile liderilor partidului Patria

Reacţii după eliminarea Partidului Patria din cursa electorală. Ambasada SUA la Chişinău, îngrijorată privind respectarea supremaţiei legii

Mesajul unui medic pentru studenţii basarabeni: „Rusul nu dă nimic. Convingeţi-vă neamurile să voteze vectorul european”

VIDEO Renato Usatîi a fugit la Moscova. A lăsat un mesaj în care spune că se teme de arestare

VIDEO Dodon vrea un maidan anti-european la Chişinău

Usatîi: „Am să fac coaliţie cu comuniştii, nu îl voi întreba pe Voronin dacă vrea sau nu“

Partidul Liberal îndeamnă cetăţenii să aleagă calea spre UE şi NATO

PLDM va face coaliţie doar cu forţe pro-europene

Curtea de Apel Chişinău a decis: Usatîi, scos din cursa electorală. La fel, şi Partidul „Patria“

Miroase a dictatură în Moldova: „Gata cu democraţia!“

Republica Moldova, încotro? Comunişti blânzi, socialişti radicali

ÎNREGISTRARE: Renato Usatîi recunoaşte că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei

Diaspora moldovenească votează pentru Europa

Ruptura hărţii Europei: dincolo sau dincoace de Republica Moldova?

Cetăţenii fără domiciliu vor putea vota la alegerile Parlamentare din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite