VIDEO Renato Usatîi şi filiera criminală din Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii a parasit, in noaptea de joi spre vineri, Republica Moldova
Renato Usatii a parasit, in noaptea de joi spre vineri, Republica Moldova

Rise Project a publicat un documentar în care sunt descâlcite o parte din iţele încurcate ale lumii criminale ruse şi modul în care interlopii din spaţiul estic acţionează în ţările Uniunii Europene.

Renato Usatîi este unul din actorii principali ai acestui documentar, alături de interlopul moldovean Ion Druţă şi bancherul rus Gherman Gorbunţov. Usatîi recunoaşte în acest film legăturile sale cu ambreiajele politico-financiare – dar şi cele ale serviciilor secrete – de la Moscova. Pornind de la două tentative de asasinat recente – una la Londra împotriva lui Gherman Gorbunţov şi a doua la Bucureşti împotriva unui om de afaceri nevinovat, săvârşite de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca – reporterii Rise Project au realizat interviuri cu cei implicaţi în această poveste de răzbunare generată de un conflict financiar din Federaţia Rusă.

Conflictul a pornit de la Gherman Gorbunţov, care a fugit din Federaţia Rusă după ce a intrat în conflict cu o serie de oameni de afaceri din jurul Căilor Ferate Ruse. Renato Usatîi a devenit partenerul de afaceri al lui Gorbunţov la Chişinău, doar pentru a prelua banca deţinută de acesta în Republica Moldova, Universal Bank. Mai apoi, Gorbunţov l-a acuzat pe Usatîi că ar fi încercat să-l ucidă la Londra.

Investigaţia video face legătura între mai multe asasinate la comandă şi tentative de crimă comise în patru ţări, arătând cum funcţionează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificaţii la toate nivelurile societăţii.

Filmul ”Asasin în Lege” spune povestea unui război nevăzut, în care protagoniştii sunt bancheri ruşi influenţi, afacerişti conectaţi la Kremlin, servicii secrete, brigăzi de asasini plătiţi şi structuri mafiote organizate după modelul rusesc Hoţ în Lege (Vor V Zakone).

Investigaţia a durat doi ani şi jumătate, pe parcursul cărora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito şi înregistrări audio-video cu camera ascunsă, atunci când situaţia din teren a cerut-o.

Una dintre aceste înregistrări, a apărut în mass-media din România, Republica Moldova şi Rusia, redă o convorbire dintre afaceristul Renato Usatii, liderul Partidului Patria din Chişinău, şi un jurnalist RISE Project. Această înregistrare a fost publicată fără acordul RISE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite