FSB-ul avertizează că NATO atrage Chișinăul într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus

0
Publicat:

Șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, avertizează că NATO atrage Chișinăul într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus, avertizarea fiind făcută în contextul evaluării amenințărilor la adresa Comunității Statelor Independente (CSI), potrivit presei ruse de stat, TASS.

Kremlinul, prin intermediul șefului FSB,  a făcut avertizarea. FOTO: Themoscowtimes.com
Kremlinul, prin intermediul șefului FSB, a făcut avertizarea. FOTO: Themoscowtimes.com

,,Alianța [NATO] trage literalmente Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus. Cum lucrează instrumentele externe de conducere, vedem pe exemplul Moldovei. Autoritățile moldovenești, de fapt, și-au pierdut independența politică. Mai mult, astăzi în fața Chișinăului este pusă întrebarea privind renunțarea la identitatea națională și statalitatea în ansamblu”, a afirmat șeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău nu au reacționat deocamdată. 

Chișinăul amenințat cu scenariul ucrainean

Afirmațiile lui Aleksandr Bortnikov vin după ce joi, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO. 

Iar la sfârșitul lunii februarie a acestui an, Maria Zaharova, una dintre portavocile Kremlinului, a acuzat NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină, fără a se gândi la „posibile consecințe”.  

Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE

Recent, Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE, iar acesta o va ajuta să consolideze capacitățile de apărare, să sporească securitatea cibernetică și să împiedice tentativele Rusiei privind destabilizarea sa.

,,Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorem noi domenii ale cooperării”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe internet.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite