Fraude în distribuirea dosarelor în judecată. Societatea civilă solicită investigarea escrocheriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sală judecată

Societatea civilă este îngrijorată de pretinsele fraude în distribuirea aleatorie a dosarelor. Circumstanţele descrise în media sugerează că aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană şi pot fi uşor depistate. Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiţie ştirbeşte serios din încrederea în sistemul judecătoresc.

În această situaţie, ONG-urile solicită Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze modul de distribuire a dosarelor în sistemul judecătoresc, transmite IPN.

Într-o adresare către CSM, societatea civilă menţionează că nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă. Având în vedere seriozitatea abaterii, nici chiar aparenţa de manipulare a sistemului de distribuire a dosarelor nu poate fi tolerată, iar respectarea principiului distribuirii aleatorii a dosarelor a reprezentat anterior o gravă problemă a sistemului judecătoresc.

ONG-urile constată că CSM are acum ocazia de a dovedi că doreşte cu adevărat sporirea încrederii în justiţie şi asigurarea unei justiţii echitabile în fiecare cauză. Semnatarii solicită Consiliului Superior al Magistraturii efectuarea de urgenţă a controalelor detaliate privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanţele judecătoreşti din ţară, identificarea vulnerabilităţilor sistemului de distribuire a dosarelor şi înlăturarea acestora, precum şi examinarea motivelor şi cauzelor din care anumite dosare au fost distribuite prin manipularea sistemului de distribuire aleatorie.

Adresarea este semnată de Amnesty International Moldova, Promo-LEX, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Fundaţia Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Drept al Fundaţiei Soros-Moldova, Transparency International Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite