FOTO VIDEO Ucişi de tren în drum spre casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un marfar a intrat în coliziune cu trenul de pasageri Moscova-Chişinău marţi la amiază, în regiunea Moscova. Cinci persoane au murit pe loc şi una - la spital, iar alte câteva zeci au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt cetăţeni moldoveni.

Accidentul a avut loc în apropiere de staţia Bekasovo, la 80 de kilometri de oraşul Moscova, pe direcţia Kiev, în jurul orei locale 13.00. Potrivit preşedintelui Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, Vladimir Markin, un container al marfarului s-a desprins şi a intrat în trenul de pasageri de pe cursa Moscova-Chişinău, care circula pe liniile alăturate. Trei vagoane au fost deteriorate. Cel mai mult au avut de suferit călătorii din vagonul cu numărul şapte, o parte laterală a caroseriei fiind distrusă complet.

Pe parcursul zilei, autorităţile ruse şi cele moldovene au operat cu diferite date. Salvatorii ruşi au anunţat, iniţial, cinci morţi, iar viceministrul Transporturilor din Moldova, Vladimir Cebotari, ne-a declarat că „însoţitorii de vagoane au numărat nouă morţi“. Ulterior, vicepreşedintele guvernului regiunii Moscova, Dmitri Pestov, a precizat că unul dintre răniţi a decedat la spital, astfel numărul pasagerilor decedaţi a ajuns la şase. Toţi şase sunt cetăţeni moldoveni, a spus, seara, ministrul regional al Sănătăţii, Nina Suslov.

VAGOANELE DETERIORATE AU FOST ÎNLOCUITE

Şi majoritatea celor răniţi sunt moldoveni care se întorceau acasă. Printre cei spitalizaţi se numără şi câţiva copii. „În total, 50 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 25 au fost spitalizaţi“, ne-a declarat consulul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Anatol Patraşcu, aflat la faţa locului.

18 persoane au fost internate în instituţiile medicale din regiune, iar şapte, grav rănite, au fost transportate cu aviaţia sanitară în capitala rusă.

Lista persoanelor care au avut de suferit în urma tragediei a fost publicată pe pagina web a întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova www.railway.md şi va fi actualizată pe parcurs. Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor a creat o celulă de intervenţie rapidă în cadrul instituţiei  şi a trimis un grup de specialişti la Moscova, care va oferi ajutor victimelor şi se va ocupa de repatrierea cadavrelor. 

Presa rusă scrie că maşinistul moldovean a frânat, iar containerul a lovit doar un singur vagon, cel cu numărul 7. Dacă acesta nu încetinea, putea să fie afectat şi vagonul opt, iar numărul victimelor ar fi fost mai mare.

Reconstituire video Life News

„Avem o înţelegere cu partea rusă să înlocuiască vagoanele deteriorate. Acestea vor fi ataşate la locomotiva noastră alături de celelalte vagoane şi va ajunge la Chişinău în această seară, cu o întârziere de cinci-şase ore. Pasagerii care nu au avut de suferit au rămăs în tren şi au primit apă şi mâncare“, a explicat Irina Gâscă, şefa serviciului de presă a ministerului. 

În trenul de pasageri se aflau peste 400 de persoane, inclusiv personalul tehnic. Pe această cursă au fost vândute 394 de bilete.

OPERAŢIUNE DE AMPLOARE

Peste 500 de oameni şi circa 200 de unităţi tehnice, inclusiv elicoptere, au participat la operaţiunea de salvare. Şeful Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, a zburat de urgenţă la Moscova din China, unde se afla în vizită cu delegaţia oficială, după ce premierul Dmitri Medvedev i-a dat indicaţii la telefon să lichideze cât mai curând consecinţele accidentului. Rămas la Shanghai, preşedintele rus Vladimir Putin a promis ajutoare familiilor victimelor şi o anchetă minuţioasă a avariei. La rândul său, şeful Guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă, a transmis condoleanţe rudelor şi i-a cerut ambasadorului moldovean la Moscova să acorde asistenţa necesară.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru încălcarea regulilor siguranţei circulaţiei feroviare. Anchetatorii ruşi examinează trei versiuni: starea proastă a trenului marfar sau a liniilor de cale ferată şi factorul uman. S-a vehiculat deja că s-ar fi rupt rampa laterală a platformei ori că ar fi crăpat o şină.  

Circulaţia feroviară pe segmentul respectiv a fost sistată. Trenurile au avut întârzieri de trei-patru ore şi mii de ruşi au aşteptat în gări.

Marfarul mergea în România

Marfarul care a provocat accidentul aparţine Centrului de stat pentru servicii de transport „Liski“, o subdiviziune a Căilor Ferate din Ucraina. Potrivit unor surse citate de agenţia Interfax, acesta transporta o încărcătură pentru uzinele Renault din România. Compania are, într-adevăr, o garnitură numită „România“, care circulă pe traseul România (Dorneşti, Vicşani) – Ucraina (Vadul Siret, Zernovo) – Rusia (regiunea Moscova) şi retur, dar nu a comentat incidentul. De asemenea, se ştie că platformele pe erau transportate containere au fost produse încă în perioada sovietică, de o uzină din Rusia, şi că tronsonul pe care s-a produs accidentul a fost reparat recent.

image

FOTO Life News

image

FOTO Reuters

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite