FOTO Principesa Margareta a României a primit medalia „Dimitrie Cantemir“ din partea Academiei de Ştiinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta a României a primit din partea preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, medalia „Dimitrie Cantemir“ Foto: Tudor Iovu
Principesa Margareta a României a primit din partea preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, medalia „Dimitrie Cantemir“ Foto: Tudor Iovu

Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a oferit Principesei Margareta a României medalia „Dimitrie Cantemir“ şi Monografia „Dinastia Cantemireştilor“, în semn de recunoştinţă pentru colaborarea fructuoasă cu instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.

La rândul său, Principele Radu a ţinut să mulţumească membrilor Academiei pentru primirea călduroasă. „Casa Regală, care împlineşte peste trei ani un secol şi jumătate de existenţă, nu a fost niciodată o instituţie politică, ci una istorică, o instituţie a identităţii naţionale, care s-a ocupat de limbă, de oameni şi de pământ “, şi-a început discursul reprezentantul Casei Regale.

Principele Radu a menţionat că au venit cu un mesaj de unire: „Într-o ţară răvăşită de chinuri identitare, familia regală vine să unească, nu să dezbine. Ea însăşi este profund înrădăcinată în spiritul rusesc, pentru că prin sângele Principesei Margareta curge sânge rusesc“.

Principele consort afirmă că aceste întâlniri au ca scop aprofundarea democraţiei în Republica Moldova şi susţinerea ţării pe calea integrării europene. „Vom încerca de acum încolo, atât generaţia noastră, cât şi a şasea generaţie, prin Principele Nicolae, să nu mai venim aici în vizită, ci să venim în mod regulat acasă, pentru a implementa proiecte în domeniul sănătăţii, social, educaţional, cât şi proiecte economice, în domeniul privat“, a precizat soţul Principesei Margareta.

image

Foto

principesa margareta

Principele Radu a menţionat că şi-au dorit să ajungă în Republica Moldova cu trenul regal, aşa cum a făcut-o în 1940, de Bobotează, Regele Carol al II-lea al României. „Trenul era acolo, noi eram, dar şinele nu mai erau aceleaşi. De aceea, din perspectiva mea de vedere sunt două modalităţi de unire a celor două maluri ale Prutului:  prin construcţia unei autostrăzi de la Bucureşti la Chişinău, cea de-a doua - să facem ca şinele noastre de cale ferată să aibă aceeaşi distanţă între ele“, a mai comunicat Principele Radu.

Aseară, membrii Familiei Regale a României au avut o întrevedere au participat la un dineu oferit de primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Este o mândrie şi o onoare pentru municipiul Chişinău să-i întâmpinăm pe Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Este o onoare pentru Basarabia, ca să-i găzduiască pe cei care o merită şi au toată legitimitatea să se afle aici or, Regele nu este disputat. Este acelaşi Rege pentru România, cât şi pentru Basarabia“, a spus edilul.

„Este prima oară când sunt aici, dar sunt foarte bucuroasă. Vreau să vă spun că mă simt atât de bine, ca acasă“, a declarat Principesa Margareta, după întrevederea cu primarul Chişinăului.

„Şi eu aş vrea să vă mulţumesc pentru primire şi să vă spun că, din păcate, Majestatea sa, Regele Mihai, nu a mai putut veni aici din 1941 aşa că moştenitoarea Coroanei îl reprezintă cu cinste în această seară. Aşa că vă spun bun găsit!“, a spus şi Princepele Radu.

Precizăm că Principesa Margareta şi Principele Radu au ajuns ieri după-masă în Chişinău.  

Cei doi efectuează o vizită de trei zile, timp în care vor colinda satele şi oraşele din Basarabia.

Familia regală este cazată în hotelul Nobil Luxure Boutique, despre care se spune că ar aparţine lui Vladimir Plahotniuc, politician şi controversat om de afaceri milionar. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite