FOTBAL Niciun club moldovean în Top 100 mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formația bălțeană Olimpia a înregistrat o contraperformanță, coborând tocmai 110 poziții în clasamentul mondial al cluburilor de fotbal. Printre cele mai bune 400 de formaţii figurează încă trei cluburi din Moldova, dar niciuna nu se află în Top 100.

Cluburile Sheriff Tiraspol, Dacia Chişinău, Iskra-Stal Râbniţa şi Olimpia Bălţi reprezintă republica noastră în clasamentul celor mai bune echipe din lume, listă care este actualizată în fiecare lună. Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) a dat publicităţii versiunea lunii iulie a acestui top.

Potrivit calculelor experţilor de la instituţia germană doar două echipe din Moldova au înregistrat un progres, urcând câteva poziţii. Învingătoarea în ultima finală de cupă, Iskra-Stal Râbniţa a urcat 31 de poziţii şi se poziţionează în prezent pe locul 258, la egalitate de puncte cu FC Vaslui (echipă la care este legitimat internaţionalul moldovean Denis Zmeu), Fiorentina Florenţa (fosta grupare a lui Adrian Mutu), Deportivo La Coruna (Spania) şi alte şapte cluburi.

Pe cea mai bună poziţie în top, din cluburile Diviziei Naţionale, se menţine multipla campioană Sheriff Tiraspol, care urcă patru locuri şi se clasează pe treapta 118, cu un coeficient de 110 puncte. Este de remarcat că un punctaj similar au şi belgienii de la Genk care în această vară l-au cumpărat de la Sheriff pe brazilianul Jose Nadson. Cea de-a treia echipă cu un asemenea coeficient este Florianopolis (Brazilia).

Campioana în exerciţiu, Dacia Chişinău a început sezonul cu o eliminare din preliminariile Europa League, după ce a pierdut în dubla manşă cu georgienii de la Zestafoni. Părăsirea turneului european a generat un regres de 16 poziţii în clasamentul IFFHS, lupii galbeni ajungând pe locul 188. Totuşi nu poate fi trecut cu vederea faptul că discipolii lui Igor Dobrovolski devansează formaţii precum Fenerbahce Istanbul şi Dinamo Bucureşti.

Olimpia Bălţi, finalista ultimei ediţii a Cupei Moldovei, a coborât 110 poziţii în ierarhia neoficială al lunii iulie, având un coeficient de 68 de puncte. Echipa ocupă în prezent locul 350 în clasament.

Acelaşi coeficient îl au şi cluburi renumite la nivel mondial, precum Chievo, Bologna şi Catania (toate din Italia), Osasuna (Spania), Groningen (Olanda) şi altele.

Primele şapte poziţii în clasamentul IFFHS au rămas neschimbate faţă de luna iunie. Cele mai puternice echipe din Spania, Barcelona şi Real, deschid topul. Ele sunt urmate de Porto (Portugalia), Manchester Unitde şi Manchester City (ambele din Anglia).

La calcularea coeficienţilor în topul mondial al cluburilor sunt luate în considerare rezultatele tuturor meciurilor jucate de cluburi pe parcursul ultimilor patru ani.

DOI MOLDOVENI ÎN TOPUL MARCATORILOR

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a fotbalului a dat publicităţii şi clasamentul celor mai buni golgeteri ai campionatelor interne din toată lumea. În lista celor mai productivi jucători se află şi doi dintre cei mai buni marcatori ai Diviziei Naţionale.

Golgeterul ultimei ediţii a campionatului republican, Gheorghe Boghiu (Milsami Orhei), autor a 26 de goluri, ocupă locul opt în top. Tot 26 de goluri a înscris şi atacantul african Garra Dembeli de la clubul bulgar Levski Sofia. Un alt jucător moldovean, Ghenadie Orbu de la Dacia Chişinău a marcat 22 de goluri şi se situează pe locul 21 în clasament.

Lider mondial al golgeterilor este Cristiano Ronaldo de la Real Madrid, cu 40 de reuşite. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite