Fosta ministră a Sănătăţii, despre declaraţia controversată a şefului ANSP: „Mi-e ruşine pentru cele spuse de el”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Europa Liberă
FOTO Europa Liberă

Fosta ministră a Sănătăţii Ala Nemerenco a declarat că regretă că l-a numit pe Nicolae Furtună în funcţia de director interimar al ANSP şi a accentuat că acesta trebuie să plece din funcţie. Declaraţiile au fost făcute în contextul afirmaţiei controversate a lui Nicolae Furtună, care a spus că noul coronavirus „a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”.

„Să susţii că orice om cu unele boli cronice e o povară, este pur şi simplu depăşirea oricăror limite. (...) Astăzi e cert un lucru - domnul Furtună trebuie să plece. Nu doar pentru declaraţiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situaţia pandemică de la noi. Nu cele 1074 persoane care au decedat cu COVID19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toţi”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook, adăugând că „mi-e ruşine pentru cele spuse de el. Şi mai ales că sunt spuse de un medic”.

Fosta ministră a explicat de ce l-a numit pe Furtună şef interimar la ANSP.

„Îl cunoscusem anterior ca un specialist bun în domeniul pe care îl gestiona, mi-a fost student la masterat, energic, tânăr şi promiţător, mai deţinuse interimatul interior şi cunoştea situaţia din ANSP. Era nevoie de a reîntoarce într-un ritm rapid funcţionalitatea ANSP, care fusese distrusă în urma reformelor nereuşite în sănătate publică a guvernului Filip. Am cerut sfatul mai multor specialişti din domeniu şi toţi au agreat candidatura. Astfel, la 25 iunie 2019 am semnat ordinul de numire în funcţie de interimar panâ la organizarea concursului. Apropo, concursul pentru funcţia de director a fost organizat deja de noua guvernare şi a fost câştigat de dumnealui, fiind confirmat în funcţie în ianuarie 2020, fapt care mi-a trezit suspecţii deoarece cei care fusese numiţi de mine, nu prea erau acceptaţi de noua conducere”, a afirmat Nemerenco.

Ea a menţionat că odată ce a venit pandemia peste noi „Furtună a dezamăgit profund. Atât prin acţiunile sale, cât şi prin aroganţa şi cinismul mesajelor”. 

„Toate ieşirile sale la TV-ri aduceau mai mult a talkshow-ri decât interviuri a unei persoane cu gândire de stat, dar ultima declaraţie, care a bulversat toată lumea, e pur şi simplu odioasă”, a mai spus Nemerenco.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, consideră că oamenii răpuşi de COVID-19 în întreaga lume şi aşa erau o povară pentru ei înşişi, dar şi pentru cei din jur, pentru că sufereau şi de alte boli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite