FMI: Legile aprobate de Parlamentul de la Chişinău ameninţă stabilitatea macroeconomică şi financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implementarea iniţiativelor legislative recente, aprobate de Parlament, ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. Opinia a fost exprimată de Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit oficialului, în contextul noului program, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum.

De asemenea, sprijinul financiar din partea FMI se va acorda în contextul existenţei unui sprijin politic larg pentru agenda ambiţioasă privind guvernanţa şi reformele instituţionale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an.

Recent, guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a declarat că este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor „iniţiative nefaste” precum anularea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi. Totodată, eventualele negocieri cu FMI vor fi mult mai dificile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite