Fără surprize în Găgăuzia. Igor Dodon a obţinut 84% din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Irina Vlah presedinte.md

Victorie categorică pentru Igor Dodon în autonomia găgăuză, în cadrul prezidenţialelor din 1 noiembrie. Dodon a obţinut 84,35% din voturile alegătorilor, adică 45.281 de voturi, în regiunea unde se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei şi care este condusă de başcanul Irina Vlah.

Pe locul doi în autonomie s-a clasat Renato Usatîi - 10,7%, urmat de Maia Sandu - 2%. 

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,1% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,4% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Alegătorii au avut de ales între opt candidaţi înscrişi în cursă. Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite