Fabrica de zahăr din Donduşeni, acuzată de poluarea apelor cu deşeuri de păcură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa a fost poluată cu deşeuri de păcură
Apa a fost poluată cu deşeuri de păcură

Zeci de tone de deşeuri de păcură şi alte substanţe s-au scurs în aval din bazinul de acumulare a fabricii de zahăr din Donduşeni. Potrivit Publika TV, deşi deversarea substanţelor chimice a fost oprită, ecologiştii nu exclud că acestea ar putea ajunge şi în râul Nistru.

Oleg Beţivu, şef la Inspecţia Ecologică Donduşeni susţine că incidentul s-a produs sâmbătă, cel mai probabil ca urmare a ploilor abundende din ultimele zile, care au dus la umplerea bazinului de acumulare de la fabrica de zahăr.

"O echipă de la Inspectoratul ecologic din Donduşeni şi centrul de investigaţii ecologice din Otaci s-a deplasat la faţa locului pentru lua probe şi măsuri pentru a stopa poluarea. Nu putem spune că s-a scurs păcură. Cel mai probabil că este vorba de deşeuri şi apă tehnică din bazinul de acumulare de la fabrica de zahăr ce aparţine companiei Magt-Vest. Acolo se acumulează mai multe tipuri de deşeuri, iar scurgerile au durat circa 40 de ore", a precizat Oleg Beţivu.

Specialistul susţine că o mare parte din deşeurile de păcura s-au oprit în iarbă şi compania a fost obligată ca până la 10 august să curăţe tot teritoriul poluat.

"Riscul cel mare vine nu de la păcură. În bazinul de acumulare se adunau şi diverse substanţe organice. Nu este exclus că acolo să fi fost şi diverşi agenţi patogeni, care în urma scurgerii ar putea polua apele freatice, dar apa râului Cubolta, un afluent al Nistrului. Aici ar trebui să vină să ia probe specialiştii de la Centrul de medicină preventivă", a mai spus Oleg Beţivu.

Totodată compania a fost amendată cu 10.000 de lei şi obligată ca până la 1 octombrie să securizeze bazinul şi să-l cureţe de deşeurile periculoase.

În acelaşi timp Stanislav Ivaniţa, proprietarul a două bazine acvatice aflate în imediata apropiere a iazului poluat a declarat pentru Publika TV că păcura i-ar putea ucide tot peştele.

"Gurile rele vorbesc că s-au revarsat în bazinul acesta tehnic în jur la 50-60 tone de păcură. Bazinul luat de mine în arendă este pentru cresterea pestilor si zona de agreement", a declarat bărbatul.

Atât reprezentanţii fabricii de zahăr, cât şi proprietarul acesteia compania Magt-Vest nu au dorit să ofere vreo explicaţie a acestui grav inncident.

La finele anului trecut în jurul fabricii de zahăr de la Donduşeni la Guvern a izbucnit un scandal legat de transmiterea din rezerva de stat a mii de tone de păcură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite