Cum peste 3.500 de tone de păcură din rezerva de stat au ajuns la două companii private, una dintre care nu are bani
0După ce „Adevărul“ a scris că păcura din rezerva de stat este distribuită pe furiş, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) anunţă că a pornit o anchetă privind modul în care a fost eliberată o cantitate importantă de combustibil către două companii.
„CNA a solicitat mai multe documente de la Agenţia Rezerve Materiale, precum şi de la cei doi agenţi economici. În prezent, investigaţiile sunt în desfăşurare“, a precizat Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CNA.
Şi Guvernul a cerut explicaţii de la Agenţia Rezerve Materiale (ARM). Într-un răspuns datat cu 18 ianuarie, şeful instituţiei, Vasile Pântea, a explicat că nu a fost vorba de ajutoare de stat (acordate în situaţii excepţionale şi doar prin decizie de Guvern), ci de înnoirea stocurilor strategice ale statului.
Anunţurile s-au făcut nevăzute
Potrivit directorul ARM, pe 23 octombrie 2013 pe pagina web a instituţiei a fost publicat un anunţ privind vânzarea păcurii din rezerva de stat „cu titlu de împrospătare“. În octombrie, o singură companie, Nordic-Grup SRL, ar fi cerut să cumpere 3.000 de tone de păcură. O altă solicitare a parvenit în decembrie de la Magt-Vest, care a primit 577,423 de tone.
„Nu a fost acordat vreun avantaj, deoarece păcura a fost eliberată în condiţii de piaţă şi beneficiarii ar fi putut să o procure şi de la alţi furnizori. Procedura a transparentă şi concurenţa nu a fost denaturată, deoarece informaţia privind comercializarea bunurilor a fost publică, fiind plasată pe site-ul agenţiei pentru toţi agenţii economici din republică“, a dat asigurări Vasile Pântea.
Pe pagina web a agenţiei aceste avize nu mai există. Alexei Vasilică, responsabil pentru relaţii cu presa la ARM, ne-a declarat că informaţia privind vânzarea combustibilului a fost ştearsă „la solicitarea Direcţiei rezerve materiale ale statului de la Agenţia, imediat ce s-a găsit un cumpărător“. Am găsit, însă, anunţurile din întâmplare pe o copie mai veche, nesecurizată, a acestui site, găzduită de platforma Centrului de Telecomunicaţii Speciale. Preţul indicat acolo este de numai 5.731 de lei pentru o tonă (fără TVA).
Şi alte companii erau gata să cumpere păcură
Conducerea Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova susţine că nu a ştiut despre această ofertă. Dacă ar fi văzut anunţurile, companiile Sudzucker Moldova şi Moldova-Zahăr ar fi fost interesate, cu siguranţă, să cumpere păcură. Mai ales că preţul este unul destul de mic, dacă ar fi să judecăm după costurile de import, susţine administraţia Uniunii Producătorilor de Zahăr.
Dacă era un anunţ privind vânzarea păcurii la acest preţ, companiile din cadrul uniunii ar fi fost de acord să o cumpere. Uniunea Producătorilor de Zahăr, declaraţie
Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, costul mediu de import a păcurii în trimestrul III al anului 2013 a fost de circa 546 de dolari (7.050 de lei) pentru o tonă, la care se adăugă acciza de 1.330 de lei şi TVA. Altfel spus preţul de import era cu circa 40% mai mare decât cel cerut de Agenţie.
Drept confirmare poate servi şi un alt anunţ, din 14 decembrie 2013, prin care agenţia a scos la vânzare 1.500 de tone de păcură la un preţ de 7.041 lei pentru o tonă (fără TVA), cu peste 20% mai mare faţă de cel din octombrie.
Mihai Sterpu, şeful Direcţiei rezerve materiale ale statului de la ARM, are o explicaţie pentru diferenţa de preţ. „Depinde din ce an este stocată această păcură. Cu cât este mai veche, cu atât e mai ieftină. Poate să fie şi din 2009, şi din 2007, şi chiar din 2000. În plus, cumpărătorul trebuie să acopere costurile de încărcare şi transportare a combustibilului“, a afirmat responsabilul.
Cât despre faptul că se vinde păcura din rezerva de stat, Mihai Sterpu a menţionat că ţara are suficiente stocuri şi nu ar trebui să ne îngrijorăm. Informaţia despre mărimea stocurilor este, însă, un secret de stat.
Nu poate plăti nici măcar taxa de stat
În acelaşi timp, oficialii de la Agenţia Rezerve Materiale nu au putut să ne confirme faptul dacă cele două companii afiliate omului de afaceri Gheorghe Magdil, Nordic-Grup şi Magt-Vest, au achitat suma de 20,5 milioane de lei pentru păcură. Asta în condiţiile în care, în noiembrie şi decembrie 2013, în cadrul unui litigiu cu Bălţi-Gaz, Magt-Vest a solicitat Curţii de Apel Bălţi să fie scutită de plata taxei de stat de 50.000 de lei pentru că „nu dispune de mijloace financiare“.
Gheorghe Magdil, directorul şi fondatorul companiei Magt-Vest, nu ne-a răspuns la telefon pentru comentarii. De notat că Agenţia Rezerve Materiale a prevăzut alocarea în acest an a 4,16 milioane de lei pentru a cumpăra noi stocuri de păcură în acest an.
Depinde din ce an este stocată păcura. Cu cât este mai veche, cu atât e mai ieftină. Mihai Sterpu, şef de direcţie ARM