Extrădarea bancherului Gherman Gorbunţov va fi examinată pe 1 septembrie de o instanţă din Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul rus-moldovean Gherman Gorbunţov, dat în urmărire generală de către autorităţile din Republica Moldova pentru tentativă de asasinat, va fi audiat la Londra, relatează publicaţia britanică Daily Mail.

Gherman Gorbunţov, în vârstă de 48 de ani, care a supravieţuit în martie 2012 unei tentative de omor, a fost externat vineri din spital, după o intervenţie chirurgicală.

Din aceste motive audierea sa privind cererea de extrădare, depusă de autorităţile moldoveneşti, planificată pentru vineri 25 iulie, a fost amânată pe 1 septembrie, anunţă Daily Mail.

Omul de afaceri este bănuit că a pus la cale tentativa de asasinat asupra lui Renato Usatîi. Discordiile dintre cei doi au început după ce Usatîi a cumpărat o participaţie la Universalbank (o bancă din Moldova ce este în prezent în proces de lichidare), în valoare de 1,2 milioane de lire sterline, într-o perioadă în care Gorbunţov, care până atunci era proprietarul băncii, se confrunta cu datorii.

Procurorii din Republica Moldova au confirmat că le-au solicitat autoriţăţilor britanice extrădarea lui.

Audierile preliminare vor avea loc pe 6 august.

Michael Evans, reprezentantul lui Gorbuntov, a declarat că viaţa inculpatului s-ar afla în continuare sub ameninţare. "Asasinii sunt încă în libertate, la fel ca şi oamenii care au pus la cale tentativa", a spus Evans. În prezent Gorbunţov se află în arest la domiciliu, sub protecţia poliţiei.

Anterior, presa de la Moscova a scris că Gherman Gorbunţov ar fi decis, în 2011, să-l elimine pe Renato Usatîi, după ce între cei doi s-ar fi iscat un conflict. Gorbunţov l-ar fi contactat pentru asta pe Ion Stratulat, fost angajat al Ministerului de Interne (ucis în centrul Chişinăului pe 19 septembrie 2011).

În acelaşi timp Renato Usatîi a declarat într-un interviu pentru Unimedia că e gata să dea jumătate de milion de dolari celui care îl va aduce pe Gorbunţov în Moldova.

„Aşteptăm să vedem decizia autorităţilor din Marea Britanie. Dacă nu va fi o decizie corectă, vă asigur că eu oricum îl voi aduce în Republica Moldova. Voi face o declaraţie de presă şi le voi spune tuturor basarabenilor care lucrează peste hotare că ofer 500.000 de dolari celui care îl va aduce pe Gorbunţov în ţara noastră“, a spus Renato Usatîi. Totodată, omul de afaceri susţinea că autorităţile de la Londra nu au motive întemeiate pentru a-i acorda protecţie politică lui Gherman Gorbunţov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite