Bancherul Gherman Gorbunţov a fost arestat la Londra
0Pe 21 martie, poliţia londoneză l-a reţinut pe Gherman Gorbunţov în baza a trei mandate emise de autorităţile din Republica Moldova. Decizia de extrădare urmează a fi examinată de o instanţă din Londra
La doi ani de când a fost victima unui atentat comis de asasinul ratat Vitalie Proca, afaceristul Gherman Gorbunţov, supranumit şi „bancherul negru“, a fost reţinut de poliţia londoneză. Acesta ar urma să fie extrădat autorităţilor moldoveneşti.
TREI MANDATE DE AREST
„Pe 21 martie 2014, Unitatea de extrădare a Serviciului Metropolitan de Poliţie l-a arestat pe Gherman Gorbunţov, în vârstă de 47 de ani, în baza a trei mandate, după ce în acea dimineaţă s-a predat de bună voie la secţia de poliţie Paddington (Paddington Green Police Station)“, se spune într-o notă a biroului de presă al poliţiei londoneze, trimisă redacţiei „Adevărul“.
„Gherman Gorbunţov este căutat în Republica Moldova pentru o serie de infracţiuni, inclusiv: şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei crime (tentativă de omor asupra lui Renato Usatîi n.r.). Se presupune că infracţiunile au avut loc în anii 2010 şi 2011 şi sunt legate de activitatea lui Gorbunţov în funcţia de preşedinte al Universalbank“, se mai arată în nota poliţiei.
Cazul lui Gherman Gorbunţov urmează să fie examinat la 10 aprilie de Curtea Magistraţilor din Westminster. Potrivit unor surse, Gorbunţov ar fi plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline pentru a aştepta la libertate decizia instanţei.
ACUZAT DE ŞANTAJ ŞI TENTATIVĂ DE OMOR
Anatol Pârnău, şeful Secţiei asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană din cadrul Procuraturii Generale, susţine că nu ştie nimic despre arestarea lui Gorbunţov la Londra. „Noi ne-am ocupat doar de transmiterea peste hotare a dosarelor pentru extrădare. Ce se întâmplă mai departe ştiu, de regulă, procurorii care instrumentează cazurile“, ne-a declarat juristul.
De investigarea tentativei de omor asupra lui Renato Usatîi se ocupă Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale. Şeful acesteia, procurorul Corneliu Bratunov, nu a răspuns ieri la telefon. La începutul anului 2013, el declara că, în cazul în care va fi găsit vinovat, Gorbunţov riscă 20 de ani de închisoare.
Anterior, presa de la Moscova a scris că Gherman Gorbunţov ar fi decis, în 2011, să-l elimine pe Renato Usatîi, după ce între cei doi s-ar fi iscat un conflict. Gorbunţov l-ar fi contactat pentru asta pe Ion Stratulat, fost angajat al Ministerului de Interne (ucis în centrul Chişinăului pe 19 septembrie 2011).
În acelaşi timp Renato Usatîi a declarat într-un interviu pentru Unimedia că e gata să dea jumătate de milion de dolari celui care îl va aduce pe Gorbunţov în Moldova. „Aşteptăm să vedem decizia autorităţilor din Marea Britanie. Dacă nu va fi o decizie corectă, vă asigur că eu oricum îl voi aduce în Republica Moldova. Voi face o declaraţie de presă şi le voi spune tuturor basarabenilor care lucrează peste hotare că ofer 500.000 de dolari celui care îl va aduce pe Gorbunţov în ţara noastră“, a spus Renato Usatîi. Totodată, omul de afaceri susţinea că autorităţile de la Londra nu au motive întemeiate pentru a-i acorda protecţie politică lui Gherman Gorbunţov.
Un alt capăt de acuzare l-ar viza pe cunoscutul om de afaceri Vasile Drangoi, proprietarul companiei Drancor. Acesta ar fi depus plângere la Procuratura Buiucani contra lui Gherman Gorbunţov, acuzându-l de tentativă de şantaj. Drangoi a refuzat să ne vorbească despre acest caz, recomandându-ne să ne adresăm avocatului său. Acesta este însă internat în spital după o operaţie şi nu a putut fi contactat.
„ACUZAŢII FALSE“
Avocatul Valeriu Andronic, care a reprezentat interesele lui Gherman Gorbunţov în mai multe procese din instanţele din Republica Moldova, a confirmat că afaceristul a fost reţinut la Londra. „De fapt, Gorbunţov s-a prezentat singur la secţia de poliţie. A fost reţinut pentru câteva zile, după care a fost eliberat pe cauţiune, dar şi pentru că are nevoie de asistenţă medicală. Omul a supraveţuit unei tentative de omor, fiind ciuruit cu şase gloanţe“, a precizat avocatul.
Andronic susţine că totul este o făcătură. „Gherman Gorbunţov este nevinovat, iar toate dosarele împotriva lui sunt cusute cu aţă albă. El acum câştigă procese şi la Moscova“, afirmă avocatul.
Gherman Gorbunţov figurează şi în cazul asasinării deputatului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse Ruslan Iamadaev, precum şi în cel privind atentatul asupra lui Alexandr Antonov, şeful Konvers-grup din Rusia. Pe 20 martie 2012, Gorbunţov a supravieţuit unui atentat la Londra.
„Bancherul negru“
Gherman Gorbunţov a deţinut cel puţin opt bănci din Rusia, multe fiind implicate în spălare de bani şi evaziuni fiscale. Presa din Rusia l-a supranumit „bancherul negru“ pentru legăturile cu structurile mafiote, iar foştii parteneri îl acuză că i-ar fi lăsat fără 2,5 miliarde de dolari. Gorbunţov susţine însă că el ar fi fost păgubit de un miliard de dolari. În Moldova, a deţinut până în anul 2012 Universalbank, care e în procedură de lichidare.
Citiţi mai multe aici:
Cum să laşi o bancă din Republica Moldova fără bani. Ghid practic
De ce a fost împuşcat "bancherul negru“
Stăpânii băncilor din Republica Moldova
Fostul proprietar al opt bănci din Rusia şi uneia din Republica Moldova, dat în urmărire generală