Expert economic: Această creştere de preţuri este una fără precedent în istoria R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
portofel gol saracie

Pe un salariu mediu net pe economie moldovenii pot procura 459 m3 de gaze naturale sau de 3,7 ori mai puţin decât acum un an, susţine Veaceslav Ioniţă, expert economic la IDIS „Viitorul”, care a postat un grafic în acest sens, transmite IPN.

Astfel, dacă în trimestrul III al anului trecut pe un salariu mediu net din economie a fost posibil de procurat 1675 metri cubi de gaze naturale, atunci în prezent, la un an distanţă, pe un salariu mediu net pot fi procurate până la 459 de metri cubi de gaze, precizează expertul economic.


Veaceslav Ioniţă aminteşte că de la 1 iunie tariful la gazul natural s-a majorat cu 22,6%, până la 18,6 lei pentru un metru cub, inclusiv TVA. „Această majorare de tarife a dus la diminuarea în continuare a puterii de cumpărare a populaţiei a gazului natural”, menţionează expertul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, această creştere de preţuri este una fără precedent în istoria Moldovei. „Precedentele şocuri tarifare au fost în perioada 1998-99, când timp de 7 luni tarifele s-au majorat de 2,5 ori. Următorul şoc a fost în 2006, când tarifele timp de 5 luni sau majorat de 2 ori”, precizează Veaceslav Ioniţă.

Totodată, expertul economic subliniază că, în ultimele 7 luni, s-au înregistrat 3 majorări ale tarifelor, cu o creştere cumulativă de 4 ori. Tot în această perioadă salariul mediu pe economie a crescut estimativ cu 5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite