Misiunea FMI, îngrijorată de situaţia de la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul risca sa piarda controlul asupra singurei institutii financiare detinute. FOTO Tudor Iovu
Statul risca sa piarda controlul asupra singurei institutii financiare detinute. FOTO Tudor Iovu

Experţii Fondului Monetar Internaţional recomandă Băncii Naţionale să elaboreze de urgenţă un plan de rezervă pentru singura instituţie financiară controlată de stat. Economiştii spun că Guvernul riscă să piardă controlul la BEM.

 Într-un memoriu făcut public săptămâna trecută, misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), ce s-a aflat în ţara noastră în perioada 7-21 noiembrie, constată că pe parcursul ultimilor trei ani „Banca de Economii s-a angajat în practici de creditare dubioase, în pofida avertizărilor repetate din partea BNM“.

Eforturi fără rezultate notabile

„Eforturile recente de consolidare a performanţei băncii încă nu au adus rezultate semnificative. Rezervele de capital continuă să se reducă, planul de acţiuni al acţionarilor nu este în totalitate adecvat, realizarea lui a fost lentă, iar Comitetul de Stabilitate Financiară (CSF) nu s-a implicat suficient în evaluarea situaţiei şi implicaţiilor acesteia asupra întregului sistem financiar“, se precizează în memoriu.

Misiunea FMI şi Guvernul (acţionarul majoritar cu 56%) au convenit şi asupra unui set de acţiuni necesare pentru a facilita redresarea situaţiei băncii. Printre acestea se numără sporirea profitabilităţii, vânzarea gajului şi încasarea împrumuturilor cu termenul expirat.

„La fel, urmează a fi luate în considerare măsurile decisive de reducere a cheltuielilor, inclusiv închiderea filialelor neprofitabile şi optimizarea cadrelor“, se precizează în document. De notat că la începutul acestui an, BEM avea cel mai mare număr de angajaţi, circa 2.480, aproape dublu comparativ cu alte bănci de aceeaşi mărime din Republica Moldova.

O altă măsură este ca „ministerele de resort să conlucreze cu întreprinderile de stat din subordine în scopul soluţionării împrumuturilor neperformante ale BEM – atât prin achitare, cât şi prin transferul gajului“. Misiunea a mai recomandat şi ca BNM să continue monitorizarea strictă a situaţiei financiare a instituţiei financiare, a implementării măsurilor de remediere impuse băncii, precum şi a planului de acţiuni adoptat de acţionari. S-a convenit ca BNM să desfăşoare un audit la sediul BEM, iar, către sfârşitul lunii decembrie, banca centrală ar urma să finalizeze elaborarea planului de rezervă în cazul deteriorării ulterioare a situaţiei băncii.

Drăguţanu: „Guvernul e responsabil“

„În condiţiile în care deţine pachetul majoritar la BEM, controlează Consiliul de Administraţie şi managementul, Guvernul este cel care poartă răspundere pentru situaţia creată şi este cel care trebuie să facă totul pentru a o redresa“, a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale. În opinia şefului băncii centrale, autorităţile ar trebui să găsească o soluţie pentru capitalizarea instituţiei financiare. Cât despre planul de rezervă despre care vorbeşte FMI, Dorin Drăguţanu a precizat că este normal să existe şi o soluţie de alternativă.

Statul ar putea pierde pachetul de control

Economistul Roman Chircă susţine că deja de un an se vorbeşte despre problemele de la Banca de Economii, dar nu se atestă o îmbunătăţire a situaţiei. „De fapt, asistăm la o schemă clasică, când pe diverse căi se pregăteşte preluarea acestei instituţii financiare. Aceasta ar putea fi efectuată nu prin privatizare, ci printr-o emisiune suplimentară de acţiuni, care, în final, ar putea duce la diminuarea pachetului statului, astfel încât Guvernul să rămână minoritar“, a declarat Roman Chircă.

Octavian Samoila, administratorul firmei Intercontinent, unul dintre acţionarii BEM, afirmă că procesul de preluare a controlului instituţiei a demarat şi în spatele acestuia ar sta proprietarul altei bănci. „În prezent se încearcă preluarea forţată a celor 11,4% din acţiunile deţinute de Intercontinent şi Euro-Nafta. Pachetele au fost depuse sub formă de gaj la una din cele mai mari bănci pentru un credit. Chiar dacă scadenţa la împrumut este decembrie 2013 şi nu există datorii la plata ratelor şi dobânzilor, banca a iniţiat neîntemeiat procedura de transmitere forţată a acţiunilor pentru vânzarea acestora. Cine este regizorul şi beneficiarul final al acestor tranzacţii se va afla în curând“, a spus Octavian Samoila. ;

Cince sunt acţionari la BEM

Guvernul deţine 56,1% de acţiuni. Compania Sisteme Informaţionale Integrate şi patru firme din Rusia au concentrat un pachet de circa 28,4%, iar Intercontinent şi Euro-Nafta deţin împreună 11,4%. Un pachet de 4,64% s-a vândut recent la Bursă, noul proprietar rămânând necunoscut.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite