Emisarul lui Dodon despre arestarea fondatorilor Radei Populare a Basarabiei: „Ucraina e fascistă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Bukarski, al doilea din dreapta. FOTO: rada-bessarabia.org
Vladimir Bukarski, al doilea din dreapta. FOTO: rada-bessarabia.org

Consilierul lui Igor Dodon, Vladimir Bukarski, a propus în cadrul conferinţei de constituire a Radei Populare a Basarabiei ca următoarea reuniune a experţilor din cadrul organizaţiei să aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul reuniunii de la Odesa, Bukarski a salutat membrii Radei din numele lui Igor Dodon. Salutul din partea fostului başcan, Mihail Formuzal, a fost citit de Dmitri Zatuliveter.

După conferinţa Radei Populare a Basarabiei (RPB), conducătorii organizaţiei au fost reţinuţi de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Preşedintele organizaţiei cu scopuri separatiste Dmitri Zatuliveter şi ceilalţi 20 de membri ai RPB se află în custodia SBU.

Vladimir Bukarski, care a participat şi el la acea conferinţă, dar care a reuşit să se întoarcă la Chişinău fără a întâmpina obstacole, a comentat pentru Adevărul Moldova că SBU este obsedată de „căutarea agenţilor Kremlinului” şi a „separatiştilor”. „Ei văd separatişti în spatele fiecărui copac, deşi pe parcursul conferinţei toţi participanţii au menţionat, inclusiv eu, că respectăm integritatea Ucrainei. Singura cerinţă s-a referit la crearea unei autonomii social-culturale în cadrul Ucrainei. De aceea, concluzionez că în Ucraina a fost instaurat un regim de tip fascist totalitar”.

Proinov a decis să rămână în Odesa şi a fost bătut

Printre cei reţinuţi se numără jurnalistul Alik Vetrov, activista Elena Gliscinskaia şi deputatul din consiliul local al oraşului Reni Mihail Lev. Bulgarul Sviatoslav Proinov, prezentat în mod fals drept membru al conducerii partidului extremist bulgar ATAKA, a fost bătut de persoane necunoscute în seara zilei de 7 aprilie, după încheierea congresului de fondare a Radei Populare a Basarabiei.

Bukarski declară că nu a fost martorul arestărilor şi că acea conferinţă s-a terminat la ora 15:30, iar el a urcat în trenul spre Chişinău la 16:40. „După conferinţă am plecat imediat şi am urcat în trenul de Chişinău. Proinov a decis să rămână în Odesa pentru încă o zi. Despre faptul că a fost bătut, dar şi despre dispariţia lui Zatuliveter am aflat din presă”.

Bulgarii şi găgăuzii se dezic de Radă

Organizaţia Rada Populară a Basarabiei a fost fondată la Odesa, având ca scop autodeterminarea regiunii în cazul în care Ucraina s-ar apropia de structurile occidentale. 

Asociaţia Bulgarilor din Ucraina şi Asociaţia Naţională a Găgăuzilor din Ucraina Birlik au emis un comunicat comun în care se dezic de acţiunile participanţilor la constituirea Radei Populare a Basarabiei. „Nici Asociaţia Bulgarilor, nici Societatea Culturală Găgăuză Birlik nu au vreo legătură cu aceste activităţi şi cu nicio organizaţie care promovează ideea federalizării, contrară sistemului de guvernare şi Constituţiei Ucrainei. Condamnăm acţiunile celor care au organizat aşa-numita Radă Populară a Basarabiei”, se menţionează în comunicat.

Cu privire la poziţia bulgarilor şi a găgăuzilor ucraineni, Bukarski consideră că SBU i-a prelucrat pe liderii acestor minorităţi naţionale. „Anton Kisse, preşedintele Asociaţiei bulgarilor din Ucraina, a exprimat înainte aceleaşi idei ca şi participanţii la conferinţă”.

PSRM - partidul Antimaidan-ului moldovenesc

În cadrul conferinţei de la Odesa, Vladimir Bukarski a ţinut un discurs în care a transmis salutări din partea lui Igor Dodon, liderul socialiştilor moldoveni. Salutul din partea fostului başcan, Mihail Formuzal, a fost citit de Dmitri Zatuliveter, preşedintele RBP. 

Bukarski a declarat în cadrul conferinţei că PSRM a reuşit să devină cea mai numeroasă fracţiune în Parlamentul de la Chişinău datorită pledării consecvente pentru pacea interetnică, pentru restaurarea unităţii popoarelor din fosta URSS. „Noi am manifestat categoric împotriva Acordului de Asociere cu UE şi a procesului lent de unire cu România”, a declarat Bukarski.

Potrivit consilierului lui Dodon, PSRM pledează pentru integritatea teritorială atât a Republicii Moldova, cât şi a Ucrainei, dar se opune categoric ingerinţei SUA şi UE în treburile interne ale altor state. „Noi suntem împotriva Maidanului ca modalitate de a pune presiune asupra puterii şi de a schimba puterea în stat. Noi suntem partidul Antimaidan-ului moldovenesc”.

Următoarea conferinţă, în Republica Moldova

Bukarski mai spune că Basarabia a pledat mereu pentru unitatea cu Rusia şi vorbeşte despre Basarabia ca teritoriu ce include şi Republica Moldova, iar Basarabia de Sud, la care se referă Rada Populară a Basarabiei, o numeşte Bugeac. Potrivit lui Bukarski, istoria Basarabiei are două date însemnante - 1812, când a fost eliberată de sub jugul turcesc şi 1944-1990, perioadă a dezvoltării şi gloriei regiunii.

Socialistul a amintit şi de referendumul din UTA Găgăuzia, unde găgăuzii au optat pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dar şi de victoria Irinei Vlah în alegerile pentru başcanul regiunii, care optează deschis pentru colaborarea cu Rusia.

„Dragi colegi! Scopul nostru comun este prosperitatea statelor noastre suverane şi refacerea spaţiului civilizaţional comun, în cadrul căruia noi am existat cu toţii. Propun să declarăm forumul nostru drept o platformă unde am putea să ne întâlnim şi să discutăm cele mai stringente probleme ale regiunii noastre dintre Nistru, Marea Neagră şi Dunăre. Propun ca următoarea reuniune a consiliului de experţi să aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova”, a conchis Bukarski la Odesa, pe 6 aprilie.

Bukarski transmite cele mai calde mesaje din partea PSRM. Constat că Republica Moldova nu are un cadru juridic exhaustiv, în special prevederi în Codul Penal, pentru ca să fie extirpat orice soi de separatism, inclusiv participarea cetăţenilor Republicii Moldova la asemenea provocări, realizate în baza scenariilor elaborate de Moscova. Asta este funcţia Parlamentului care este leşinat şi care, de la 1990 încoace, nu s-a preocupat în mod serios de securitatea Republicii Moldova. Oazu Nantoi, comentator politic
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite