Dezbatere „Panglica «Sf. Gheorghe». Ce ne uneşte şi ce ne dezbină: motive şi soluţii”. Vor interzice parlamentarii simbolul imperialismului rus?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul LIberal a înnregistrat un proiect privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe. FOTO: Alexandru Tarlev
Partidul LIberal a înnregistrat un proiect privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe. FOTO: Alexandru Tarlev

Panglica „Sfântului Gheorghe” este prezentată ca un simbol al victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial, chiar dacă în perioada războiului panglica era interzisă, utilizarea ei nefiind admisă din anul 1917. Simbol a fost readus în uz şi promovat cu insistenţă de către politrucii lui Putin începând cu anul 2005.

Octavian Ţîcu: Panglica „Sfântului Gheorghe” are o istorie relativ recentă 

Această panglică a fost promovată de către conducerea Federaţiei Ruse cu dorinţa de a substitui culoarea roşie, care se asocia cu Partidul Comunist. Opinii în acest sens a lansat istoricul Octavian Ţîcu la dezbaterile publice cu tema „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Octavian Ţîcu a spus că această panglică are o istorie relativ recentă care a fost proiectată pe planurile imperiale ale Federaţiei Ruse. „ Această panglică venea să facă o conexiune între trecutul Rusiei şi nouă Rusie, omitea culoarea roşie care reprezenta Partidul Comunist, a fost o chestiune internă, şi această panglică comportă în sine dorinţa noului regim de a crea un ataşament faţă de Al Doilea Război Mondial. Puteau să fie şi chiloţii lui Putin, nu contează, era nevoie de un simbol care să reunească acest teritoriu. Simbolul panglicii „Sfântului Gheorghe” era, în primul rând, pentru a unifica societatea rusă”, a specificat istoricul.

Sergiu Ostaf: Panglica „Sfântului Gheorghe” iniţială este diferită de cea de acum 

Sunt 3 panglici ale „Sfântului Gheorghe” distincte, iar cea pe care o poartă acum susţinătorii acestui simbol este diferită de cea iniţială atât prin tonalitatea culorilor, cât şi prin forma liniilor. Despre aceasta a vorbit directorul executiv CreDO, Sergiu Ostaf.

Sergiu Ostaf a formulat ipoteza că partidele politice din Republica Moldova utilizează acest simbol pentru a cultiva şi a menţine anumite aspiraţii identitare separatiste aşa cum demonstrează practica din Ucraina. Expertul subscrie aspectului istoric al simbolului spunând că este o încercare de a substitui un simbol cu altul şi a adăugat că speră că acele partide care îl utilizează încearcă să se identifice, dar nu se urmăreşte fărâmiţarea ţării.

Sergiu Ostaf consideră că intervenţiile în sensul interzicerii unui simbol creează anumite pericole.. „E o problemă de utilizare în confruntarea acestui simbol cu alte elemente simbolistice. Ca o soluţie de consolidare a societăţii ar fi utilizarea comună a două simboluri – panglica şi un simbol al Republicii Moldova”, a opinat expertul.

Igor Boţan: Pentru mine panglica „Sfântului Gheorghe” semnifică dacă eşti cu Europa sau cu Rusia 

Panglica „Sfântului Gheorghe” are diferite semnificaţii pentru locuitorii Republicii Moldova şi poate trezi anumite tensiuni. Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, a declarat, că pentru el această panglică semnifică dacă eşti cu Europa sau cu Rusia. 

Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, a menţionat că, atunci când vorbim despre lucruri simbolice, trebuie să înţelegem că simbolurile pot crea anumite tensiuni, după simboluri se ascund semnificaţii. Acest simbol – panglica „Sfântului Gheorghe” – trezeşte nemulţumiri pentru unii, iar pentru alţii e un element pentru care îşi vor arăta ataşamentul. „Nu le poţi interzice oamenilor să-şi agaţe această panglică şi astfel să-şi manifeste dorinţa ca Republica Moldova să fie aproape de Federaţia Rusă. Altă idee e că acest simbol se asociază cu mişcarea separatistă din Ucraina”, a opinat expertul.

Valeriu Munteanu: Interzicerea panglicii „Sfântului Gheorghe” nu e un moft 

Partidul Liberal nu vrea să-şi satisfacă un moft prin iniţiativa de a interzice pe teritoriul Republicii Moldova panglica „Sfântului Gheorghe”, ci încearcă să evite focarele de separatism din ţară care ar putea să izbucnească sub umbrela acestui simbol. 

Valeriu Munteanu a spus că încercările de a prezenta acest simbol ca unul al victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt greşite, iar panglica „Sfântului Gheorghe” este străină pentru Republica Moldova. Parlamentarul a adăugat că în ţară e atestată, probabil, cea mai mare cotă de nostalgie pentru URSS dintre toate state ex-sovietice şi astfel se încearcă importul de simbolistică. Deputatul a zic că statul trebuie să se îngrijească de securitate, iar în cazul dat există motiv, deoarece separatiştii din estul Ucrainei luptă sub acest simbol.

Parlamentarul a amintit că în Parlament se încearcă promovarea unui proiect de lege care ar interzice difuzarea propagandei din ştirile şi emisiunile de dezbateri de la posturile de televiziune ruseşti, deoarece la alegerile parlamentare şi la cele ale başcanului Găgăuziei s-a văzut ingerinţa Rusiei în politica internă a ţării. „Trebuie să oprim imperialismul, căci nu ne lasă să ne dezvoltăm”, a adăugat deputatul.

Vlad Bătrîncea: Noi vom apăra dreptul de purtare a panglicii „Sfântului Gheorghe” 

Partidul Socialiştilor este împotriva interzicerii utilizării panglicii „Sfântului Gheorghe” în Republica Moldova, pe care o consideră un simbol sfânt al victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial, şi va apăra dreptul cetăţenilor de a o purta. Despre aceasta a comunicat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea.

Deputatul a menţionat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova agreează utilizarea panglicii date şi aceasta nu trebuie politizată, iar contradicţiile atestate au apărut din cauza politicienilor, ci nu a societăţii. Vlad Bătrîncea susţine că socialiştii nu-şi doresc confruntări în ţară şi optează pentru un dialog paşnic şi constructiv, dar nu vor accepta interzicerea simbolului şi pedepsirea celor care aleg să-l poarte.

Referindu-se la afirmaţiile potrivit cărora în Ucraina separatiştii luptă folosindu-se de simbolul panglicii „Sfântului Gheorghe”, deputatul a spus că acest conflict din ţara vecină a fost generat de naţionalism şi a problemelor etnice. „Astfel de probleme sunt şi la noi. Atunci când partidul lui Valeriu Munteanu încearcă să dezbine societatea spunând că moldoveni nu există, că dacă eşti moldovean eşti primitiv, toţi cei care ne impun anumite ideologii, eu văd aceasta ca o provocare. Dacă dorim să trăim într-o societatea democratică şi paşnică, noi nu trebuie să mergem pe calea Ucrainei”, a subliniat deputatul.

Vlad Bătrîncea a spus că socialiştii mereu s-au comportat paşnic, nu au chemat la provocări, că vor un dialog civilizat, fără interziceri, fără manipulări, fără impuneri.

„Noi nu am chemat la amendarea celor care poartă tricolorul românesc, aceasta este poziţia lor civică”, a încheiat deputatul.

Dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”,  realizat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite