Elevii tătari  nu au dreptul să comunice în limba maternă în şcolile din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii unei şcoli din Crimeea nu au dreptul să comunice între ei în limba tătară crimeeană. Părinţii elevilor sunt indignaţi de faptul că cei mici sunt privaţi de anumite drepturi. Şcoala este situată într-un sat unde 70% din populaţie sunt tătari crimeeni, transmite avdet.org.

Mama unei eleve a povestit că fiica sa i-a vorbit unei colege în timpul lecţiei în limba tătară. Profesoara a reacţionat imediat spunându-le să vorbească în limba rusă. Copila a cerut sfatul părintelui cu privire la limba pe care trebuie să o vorbească cu colegele. Mama i-ar fi spus să vorbească în limba tătară.

În Crimeea, limba tătară este predată ca o disciplină facultativă. Sunt cazuri când elevilor care nu sunt tătari li se interzice să studieze limba tătară.

„Suntem nevoiţi să constatăm că discriminarea împotriva tătarilor şi ucrainenilor din peninsulă nu reprezintă un fapt întâmplător, ci a devenit sistematică” declară Olga Scripnik, preşedintele Centrului pentru drepturile omului „Almenda”.  

Nu este primul caz când tătarilor li se interzice să comunice în limba maternă. Potrivit avdet, angajaţilor unei frizerii din Simferopol li s-a interzis, fiind ameninţaţi cu concedierea, să comunice în limba tătară şi să execute namazul.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite