Eduard Baghirov, singurul organizator al „revoluţiei twitter“ identificat de procurori: „Scenariul de la 7 aprilie 2009 poate fi repetat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Baghirov a fugit din arestul la domiciliu FOTO: Facebook
Eduard Baghirov a fugit din arestul la domiciliu FOTO: Facebook

Scriitorul rus Eduard Baghirov, care a fugit de sub nasul oamenilor legii la Moscova şi este judecat în absenţă pentru că ar fi pus la cale acum patru ani o revoluţie de tip twitter în Republica Moldova, susţine că scenariul din 2009 poate fi repetat.

„Nu trebuie să uităm că acum Moldova trece prin cea mai gravă criză guvernamentală din istoria contemporană. Politicienii au uitat de tot de popor şi în ultimii ani nu fac decât să se bată pentru locuri călduţe. Dacă vreunul dintre ei ar decide să repete evenimentele din 7 aprilie 2009, problema ar sta doar în bani şi în atragerea unor specialişti buni din străinătate. Deci, ar fi o chestiune tehnică. Pe de altă parte, spre deosebire de 2009, poporul s-a înrăit atât de mult că, în cazul unor dezordini, va fi mult mai greu de evitat distrugerile globale şi jerfele umane“, a declarat scriitorul controversat într-un interviu pentru ziarul Panorma.

În aceste condiţii, el spune că unii politicieni ar putea să fie practic linşaţi de mulţime, de aceea puţin probabil că cineva ar risca să repete scenariul de acum patru ani.  

Baghirov a mai povestit că scrie acum un roman despre protestele din aprilie 2009, în care personajul principal este un specialist rus în politică internaţională, invitat de un partid din Moldova să organizeze o lovitură de stat.

Controversatul scriitor, scenarist şi blogger rus a fost reţinut la Chişinău la începutul lunii iunie 2011, fiind acuzat că ar fi fost implicat în organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009. Baghirov a pledat mereu nevinovat şi s-a declarat „un ţap ispăşitor“.

PG şi SIS: Eduard Baghirov a pus la cale „revoluţia Twitter“ în Moldova

Eduard Baghirov de după gratii: „Sunt deţinut într-un cavou, în condiţii inumane. Aici este Evul Mediu amestecat cu anii ‘90“

Eduard Baghirov într-o şedinţă foto după gratii. Vezi aici imaginile!

În octombrie 2011, el a fost eliberat din închisoare, dar a rămas în arest la domiciliu. În scurt timp, a fugit de la Chişinău şi a ajuns clandestin la Moscova, prin regiunea transnistreană. A fost dat în urmărire internaţională, însă, potrivit Constituţiei Rusiei, nu poate fi extrădat de ţara sa.

Eduard Baghirov a fugit la Moscova. "Sunt fericit şi am să mai vin în Moldova"

Mesaj de la Baghirov: „Duceţi-vă în ..., domnilor procurori!“

Instituţiile statului, de vină pentru evadarea lui Eduard Baghirov

Potrivit unui filmuleţ anonim apărut anul trecut pe Internet, deputatul comunist Mark Tkaciuk, care în perioada evenimentelor din 2009 era consilier prezidenţial, ar fi planificat minuţios operaţiunea pentru a discredita opoziţia de atunci şi tineretul. Tkaciuk i-ar fi promis bloggerului rus jumătate de milion de dolari pentru a scoate tinerii în stradă. Comunistul a negat informaţiile, iar Baghirov a scris pe o reţea de socializare că acesta îi este dator cu bani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite