Două fonduri americane de investiţii şi-au închis reprezentanţele în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile de investiţii Horizon Capital Advisores şi Western NIS Enterprise, care au investit aici sute de milioane de dolari, au anunţat că îşi închid reprezentanţele din ţara noastră, fără a preciza motivele.

Cristina Harea, care până în anul 2013 a fost manager pentru investiţii la reprezentanţa de la Chişinău a Horizon Capital Advisores, ne-a sfătuit să ne adresăm la oficiul de la Kiev.

Optimizare sau retragere

Acesta însă pare să nu mai funcţioneze – la numerele de telefon nu răspunde nimeni, iar activitatea portalului horizoncapital.com.ua este blocată. Potrivit unor surse, lichidarea reprezentanţelor ar face parte dintr-un plan de optimizare a cheltuielilor.

Responsabili din cadrul Guvernului spun că reprezentanţele locale ale celor două fonduri nu ar mai funcţiona de doi ani.
Aceasta în timp ce în luna august, în Republica Moldova, s-a aflat directorul Horizon Capital, Natalie Jaresko, anunţând o nouă investiţie în valoare de 2,7 milioane de dolari în Bostavan Wineries Group (la care fondul deţine peste 60% din acţiuni), pentru sprijinirea procesului de extindere a vânzărilor pe principalele pieţe de export.

„Activăm în regim normal şi nu s-a întâmplat nimic grav. Horizon Capital rămâne acţionarul nostru“, a precizat Victor Bostan, managerul vinăriei Bostavan. În prezent, echipa Horizon Capital administrează trei fonduri: Emerging Europe Growth Fund II, LP (EEGF II), Emerging Europe Growth Fund, LP (EEGF) şi Western NIS Enterprise Fund (WNISEF),cu un capital cumulativ de peste 600 de milioane dolari.

Controlează fabricile de sticlă

Cât despre fondul de investiţii Western NIS Enterprise (parte a grupului Horizon), acesta deţine pachetul majoritar din capitalul fabricii de sticlă Glass Container Prim şi circa 35% din capitalul Glass Container Company. De asemenea, fondul deţine şi un pachet de 24,6% de acţiuni la Fincombank.

În anul 2003, fondul a vândut pachetul de 85,6% de acţiuni de la Vitanta-Intravest, în anul 2006 - pachetul de 9,9% din acţiunile  Moldova Agroindbank, iar în anul 2009 pachetul de control de la producătorul de sucuri şi conserve Natur-Bravo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite