De ce investitorii americani evită Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celebra băutură americană este produsă la o fabrică cu fondatori din Cipru
Celebra băutură americană este produsă la o fabrică cu fondatori din Cipru

Autorităţile speră că scoaterea ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik va aduce mai mult capital din SUA în Moldova. Deocamdată, oamenii de afaceri de peste Ocean sunt abia pe locul 10 după volumul de investiţii

Foarte multe investiţii americane nu se fac direct în Republica Moldova, ci prin intermediul unor firme înregistrate în state ce oferă un regim fiscal mai lejer. Chiar şi celebra „licoare americană“ este produsă la o fabrică din Chişinău, unde fondator figurează o companie din Cipru. La fel procedează şi câteva fonduri de investiţii cu capital american, dar ;i cel mai mare produc[tor de ulei din ţară.

Nu avem un acord de evitare a dublei impozitări

„Republica Moldova şi SUA nu au semnat un acord de evitare a dublei impozitări şi din aceste motive multe din companiile cu capital american folosesc câteva jurisdicţii europene recunoscute, care le asigură protecţie investiţiilor“, a explicat Cristina Harea, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în Moldova (AmCham).

Aceasta a precizat că în prezent se fac paşi pentru a semna un asemenea acord.

„După eliminarea Amendamentului Jackson-Vanik faţă de Republica Moldova situaţia s-a schimbat şi acum va fi mai uşor de negociat un asemenea document“, a menţionat Cristina Harea.

Premierul în exerciţiu Vlad Filat, prezent la inaugurarea seminarului „Oportunităţi de afaceri cu partenerii din SUA“, a reiterat că Guvernul va face tot posibilul pentru a asigura un cadru legislativ atractiv pentru investiţii. „Nu contează atât cifra investiţiilor, ci faptul că o dată cu capitalul, din SUA vine şi un alt mod de defăşurare a afacerilor, cu implicare socială etc. Obiectivul nostru este de fapt penetrarea pe piaţa americană cu produsele noastre calitative. De asemenea, important este ca oamenii de afaceri de la noi să atragă parteneri americani în afacerile pe care le dezvoltă. Avem multe de învăţat la toate capitolele“, a remarcat Filat.

William Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a menţionat cele două programe - ACED şi BRITE, finanţate pe banii poporului american şi care au drept scop creşterea competivităţii şi îmbuntăţirea mediului de afaceri din ţara noastră.

Totodată, el a afirmat că Guvernele SUA şi al Republicii Moldova coolaborează activ pentru îmbunătăţirea climatului investiţional. „Nu există careva reţete de succes, dar este necesar ca din tot ceea ce veţi auzi voi la acest seminar, în rezultat să obţineţi ca afacerile voastre să devină profitabile“, le-a declarat diplomatul zecilor de businessmeni prezenţi la eveniment.

100 de milioane de dolari.

Aceasta era valoarea investiţiilor americane în economia moldovenească la începutul anului 2012.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite