Doi străini implicați în organizarea unei lovituri de stat în Moldova, deconspirați de ofițerii de informații de la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Informații și Securitate anunță că a identificat doi străini veniți în Rep. Moldova pentru a aduna date și informații cu ajutorul cărora să fie organizată lovitura de stat. Cei doi au fost declarați indezirabili pe un termen de zece ani pe teritoriul țării.

SIS a declarat indezirabili doi străini, implicați la organizarea loviturii de stat. FOTO: Sis.md
SIS a declarat indezirabili doi străini, implicați la organizarea loviturii de stat. FOTO: Sis.md

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, cele două persoane, deghizate în simpli turiști, erau ,,conectați la anumite centre subversive din afara țării”, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost implicați la adunarea datelor și informațiilor cu ajutorul cărora să fie pus în aplicare planul privind organizarea loviturii de stat. 

,,Erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”, au informat reprezentanții SIS.

Mai exact, cei doi au demarat un șir de acțiuni informative și de documentare care vizau diverse clădiri guvernamentale sau obiective de infrastructură critică. 

,,Este de notat că, în perioada aflării pe teritoriul național al Republicii Moldova, cetățenii străini au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică. De asemenea, aceștia au participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politce din țară și a acțiunilor de protest organizate în capitală de către anumite forțe politice”, au mai anunțat ofițerii de informații.

Straini inderabili Chisinau FOTO Sis md jpeg

Pentru prevenirea acțiunilor care să pună în pericol securitatea Republicii Moldova, reprezentanții SIS împreună cu cei ai Inspectoratului General pentru Migrație i-au declarat pe cei doi indezirabili pe un termen de zece ani, cu scoaterea lor de pe teritoriul țării.

Autoritățile de la Chișinău nu menționează țara de origine a acestora, nici statul în care sunt centrele subversive pentru care aceștia ,,au activat”. 

SIS de la Chișinău a deconspirat și o rețea de spionaj

Săptămâna trecută, ofițerii de informații au anunțat că au demascat o rețea de spionaj care planifica să răstoarne conducerea țării. Cinci moldoveni, care ar fi asistat reprezentanții serviciilor speciale din străinătate în acțiuni contra Republicii Moldova, inclusiv ,,destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, sunt cercetați penal. 

 ,,În vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova”, au informat autoritățile, însă au evitat să spună despre serviciile cărui stat este vorba.

Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat 

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite