Dodon: „Un abuz ruşinos şi prostesc, iată ce au făcut PAS şi CEC-ul cu alegerile de la Bălţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon a comentat situaţia privind alegerile locale noi din Bălţi, în contextul în care, la propunerea CEC, Judecătoria Bălţi a hotărât excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Dodon a spus că este vorba despre „un abuz ruşinos şi prostesc” făcut PAS şi CEC.

„Dacă merită să ajungă sau nu doamna Tauber primar, trebuiau să decidă alegătorii, nu Maia Sandu şi consilierii ei străini. E mai uşor să promovezi democraţia în străinătate, decât la tine în ţară, aşa-i, doamna Maia Sandu? E mai uşor să criticaţi abuzul similar al lui Plahotniuc asupra lui Năstase decât abuzul Maiei Sandu asupra lui Tauber, aşa-i stimaţi ambasadori?”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Dodon a consideră că „este clar pentru toată lumea că alegerile din Bălţi sunt compromise şi trebuie organizate din nou.” 

„Altfel, primarul ales duminica asta va fi nelegitim. Şi, în plus, putem crea la nord un focar de tensiune şi de nesupunere civică pe loc gol, din cauza obrăzniciei unor uzurpatori care au ocupat azi toate instituţiile statului”, a afirmat Dodon.

Ex-preşedintele a menţionat că „e uimitor cum, în doar 3-4 luni, guvernarea „oamenilor buni” a reuşit să-i înfurie şi pe cetăţenii din Transnistria, şi pe cei din Găgăuzia, şi pe cei din Bălţi. Sunt sigur că la rând este Chişinăul, fiindcă obrăznicia conducerii PAS nu are limite.”

„După arestarea abuzivă a Procurorului General şi după Criza gazelor, provocată din prostie, mă gândeam că Guvernarea PAS şi Maia Sandu nu vor mai comite o vreme asemenea erori politice grave, mă gândeam că ei vor fi mai atenţi în acţiunile lor. Dar se vede că i-am subestimat. Prostia le-o ia înainte, iar pofta de uzurpatori le sporeşte de la o zi la alta”, a adăugat Dodon.

Judecătoria Bălţi a obligat, Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Bălţi, sâmbătă dimineaţă, după un proces ce a durat 24 de ore, să emită hotărârea cu privire la anularea înregistrării candidatului Marina Tauber pentru funcţia de primar de Bălţi.

Hotărârea Judecătoriei Bălţi poate fi atacată la Curtea de Apel Bălţi, timp de o zi. Avocaţii Marinei Tauber deja au anunţat că vor face acest lucru.

Prin urmare, ultimul cuvânt în ceea ce priveşte excluderea Marinei Tauber din alegeri aparţine Curţii de Apel Bălţi.

Sâmbătă dimineaţă, Marina Tauber a ieşit într-un live pe Facebook şi a reiterat că judecătorii sunt intimidaţi şi presaţi să adopte o decizie favorabilă CEC-ului, direct de către preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, şi şeful SIS, Alexandru Esaulenco.   

Amintim că Judecătoria Bălţi a examinat vineri, 3 decembrie, la solicitarea CEC, chestiunea ce ţine de excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

În cadrul unei emisiuni la N4, Marina Tauber a declarat că în spatele deciziei CEC ar sta preşedintele Maia Sandu.

Amintim că expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite