Dodon şi Filip s-au înţeles asupra candidaturii noului ambasador al Moldovei la Moscova, dar şi a altor şapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon şi Pavel Filip au avut joi, 2 martie, o întrevedere la Preşedinţie. Oficialii au discutat numirea a 17 potenţiali candidaţi la funcţia de ambasador al Moldovei în străinătate, dar şi despre rechemarea a zece ambasadori. Cel mai aşteptat nume a fost al noului ambasador la Moscova, după ce Guvernul l-a rechemat pe Dumitru Braghiş. Astfel, preşedintele şi premierul au convenit asupra candidaturii lui Andrei Neguţă la această funcţie.

Neguţă este deputat din partea Partidului Socialiştilor din Moldova. În plus, acesta este şi consilierul şefului statului pe problemele de politică externă.

Nu este de mirare că Igor Dodon şi-a dorit la Moscova un ambasador apropiat şi loial dânsului. Mai ales că nu o dată şi-a exprimat dorinţa de apropiere de Rusia şi semnarea unui parteneriat strategic.

De remarcat că doar cu o zi înainte de propunerea unei noi candidaturi la funcţia de ambasador la Moscova, Guvernul l-a rechemat pe Dumitru Braghiş, numit în această postură în 2015. Executivul nu a comentat decizia, luând în aşa mod prin surprindere chiar şi Ministerul de Externe rus, care a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Braghiş. 

Deşi anterior, în cadrul vizitei sale de la Moscova, Igor Dodon declara în faţa studenţilor moldoveni care îşi fac studiile în Rusia că nu va accepta candidaturile Guvernului la funcţia de ambasadori ai Moldovei, drept reacţie la faptul că Executivul a refuzat, la propunerea preşedintelui ţării, să-l recheme pe ambasadorul Moldovei la Bucureşti, Mihai Gribincea, şeful statului s-a răzgândit.

„Aşa cum a fost anunţat anterior, nu-mi doresc să blochez în niciun fel activitatea diplomatică a Republicii Moldova în afara ţării, dar sunt decis să analizez minuţios fiecare candidatură la funcţia de ambasador şi chiar să vin cu propunerile mele, acolo unde consider de cuviinţă, atât în ceea ce priveşte numirea unor ambasadori, cât şi rechemarea lor de la posturile în care se află”, a scris Dodon într-o postare pe Facebook.

Igor Dodon susţine că anumiţi candidaţi au fost respinşi de către el din lista celor prezentaţi de Filip. Totuşi, preşedintele şi premierul au convenit asupra unei liste de opt candidaţi la funcţia de ambasador, pentru care Guvernul urmează să solicită agrement în statele respective.

1. Andrei NEGUŢĂ – Ambasador al RM în Federaţia Rusă;
2. Aurel CIOCOI – Ambasador al RM în Statele Unite ale Americii;
3. Victor SOROCEAN – Ambasador al RM în Republica Belarus;
4. Victor OSIPOV – Ambasador al RM în Republica Austriacă;
5. Emil DRUC – Ambasador al RM în Republica Franceză;
6. Victor MORARU – Ambasador, Reprezentant Permanent al RM pe lîngă Organizaţia Naţiunilor Unite/New York;
7. Anatol VANGHELI – Ambasador al RM în Republica Elenă;
8. Violeta AGRICI – Ambasador al RM în Regatul Spaniei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite