Dionis Cenuşa: Sancţiunile împotriva Rusiei nu vor avea efect imediat. E nevoie de mai multe sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa FOTO IPN
Dionis Cenuşa FOTO IPN

Participarea R. Moldovei la sancţiunile împotriva Rusiei nu va avea un impact atât de mare asupra Moldovei, dar guvernarea de la Chişinău trebuie să comunice societăţii de ce nu semnează aceste sancţiuni, a menţionat expertul politic Dionis Cenuşa, la dezbaterea publică la tema „Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acţiune, efecte, poziţia Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui Dionis Cenuşa, Republica Moldova critică ceea ce face Rusia în Ucraina, dar, în acelaşi timp, Republica Moldova înţelege că are nevoie de un dialog politic cu Federaţia Rusă, a adăugat Dionis Cenuşa. Nealinierea la sancţiuni este o strategie de ţară, iar Republica Moldova nu semnează sancţiunile împotriva Rusiei, pentru că depinde de importul de gaze ruseşti, a opinat politologul.

În opinia politologului, sondajele arată că guvernarea pierde din popularitate, de aceea orice decizie pe care o adoptă, inclusiv nealinierea la sancţiunile împotriva Rusia, trebuie să fie explicată. Înrăutăţirea dialogului dintre Chişinău şi Moscova ar putea duce la creşterea popularităţii opoziţiei parlamentare, a menţionat el.

În acelaşi timp, Dionis Cenuşa a spus că e nevoie de mai multe pedepse şi acestea trebuie să fie aplicate pentru toate băncile din Rusia, dar şi pentru liderul rus Vladimir Putin. „Aceşti bani confiscaţi în Marea Britanie, Elveţia, alte state, trebuie repartizaţi pentru repararea prejudiciului cauzat de război”, a spus el.

Dionis Cenuşa a precizat că sancţiunile împotriva Rusiei sunt în primul rând economice, pentru că doar aşa poate fi schimbat comportamentul elitelor politice din Rusia, care ţin cont de ceea ce se întâmplă în economie, deoarece asta le afectează legitimitatea şi popularitatea acasă.

„De aceea orice sancţiune pe care o implementează Statele Unite sau Uniunea Europeană ţinteşte sectoarele profitabile ale economiei Rusiei, sectoarele sensibile, care sunt conectate la piaţa globală, pentru că anume prin intermediul globalizării statele au devenit interdependente. De aceea când SUA aplică o sancţiune cu efecte extrateritoriale, această sancţiune are impact, şi, respectiv, ceea ce se întâmplă în Rusia este o mostră a faptului că lumea este interdependentă. Iar aceasta înseamnă şi faptul că, dacă lovim în Rusia, trebuie să ne aşteptăm şi la efecte adverse, pe care urmează Uniunea Europeană, în primul rând, să le absoarbă, dacă va dori să-şi menţină regimurile politice pe care le au la moment statele-membre”, a spus cercetătorul.

„Faţă de Rusia au fost aplicate şi sancţiuni individuale, sancţiuni politice, care vizează elita politică de la Moscova, care a susţinut procesul de militarizare a regiunilor din Donbas, care au fost recunoscute cu o zi până la începerea războiului. Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni împotriva parlamentarilor ruşi, care au votat pentru recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste, dar şi care au facilitat decizia politică a lui Putin de a iniţia războiul. Chiar şi Putin a fost inclus în lista celor sancţionaţi, împreună cu reprezentanţi ai Guvernului, cu reprezentanţi ai Băncii Centrale a Rusiei, generali. Elita politică, economică şi administrativă a Rusiei a fost ţintită de sancţiuni, şi asta pentru a descuraja escaladarea situaţiei în Ucraina”, a punctat Dionis Cenuşa.

Dezbaterea publică la tema „Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acţiune, efecte, poziţia Republicii Moldova” este ediţia a 231-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfăşurat de Agenţia de presă IPN, cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite