Dionis Cenuşă: Rusia va fi simpatizată de societatea civilă din Moldova doar atunci când va prelua în totalitate valorile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca societatea civilă din Moldova să renunţe la promovarea integrării europene a Moldovei, Rusia şi iniţiativele sale geopolitice trebuie să preia în totalitate valorile fără de care UE nu ar fi devenit un magnet global – statul de drept, buna guvernare şi drepturile omului, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol pentru IPN.

Până atunci, cea mai bună formă de dezvoltare a ţării va rămâne adoptarea modelului european, realizabil prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, adaugă autorul.

Promovarea integrării europene în Moldova este interpretată de agenţii pro-ruşi drept campanie geopolitică, iar ONG-urile – drept agenţi de influenţă, scrie Dionis Cenuşă.

În realitate, opinează politologul, vorbim despre o atractivitate mai mare a puterii blânde a UE (“soft power”) şi a modelului european de dezvoltare.

Acestea nu sunt impuse de Bruxelles, scrie Dionis Cenuşă, ci magnetizează de la sine cetăţenii din proximitatea europeană, migranţii economici din diferite regiuni îndepărtate şi chiar populaţia rusă.

Este esenţială conştientizarea faptului că sectorul asociativ este critic faţă de partenerii externi, inclusiv UE, atât în discuţii private, cât şi în demersuri publice. Susţinerea financiară externă vine să sprijine proiecte concrete în sectorul electoral, public, energetic, economic, fără a urmări o anumită politizare, îndoctrinare sau subordonare, explică Dionis Cenuşă.

Deşi organizaţiile societăţii civile depind de finanţarea externă, intervenţia lor în spaţiul public este dictată de intenţia de a proteja statul şi cetăţeanul de instinctele prădătoare ale clasei politice şi ale intereselor obscure, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite