„Exerciţiile militare ale Rusiei sunt o provocare îndreptată împotriva Vestului“, susţine secretarul britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia testează Vestul prin desfăşurarea celor mai ample exerciţii militare din ultimii patru ani în flancul estic al NATO, a susţinut Michael Fallon, secretarul Apărării al Marii Britanii.

„Aceste exerciţii sunt proiectate să ne provoace, iar intenţia lor este de a ne testa capacitatea noastră de apărare şi din acest motiv trebuie să fim puternici”, a declarat Fallon în cadrul unui interviu acordat postului BBC. „Rusia ne testează, şi nu doar prin aceste exerciţii, ci cu fiecare oportunitate. Observăm o Rusie mult mai agresivă. Trebuie să fim capabili să răspundem acestor provocări”.

Secretarul britanic al apărării a declarat că peste 100,000 de militari aparţinând Rusiei şi Belarusiei sunt prezenţi la graniţele NATO. Oficialii ruşi au declarat în repetate rânduri că aceste exerciţii au „un caracter pur defensiv” şi că nu prevăd participarea decât a unui total de 13,000 de militari. 

Anexarea Peninsulei Crimeea şi implicarea în estul Ucrainei au răcit relaţiile dintre Rusia şi statele occidentale, ce şi-au exprimat deseori îngrijorarea faţă de aceste exerciţii militare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru BBC că Rusia ar trebui să permită prezenţa observatorilor din partea NATO la aceste operaţiuni, în acord cu regulile în vigoare ce stipulează prezenţa observatorilor la exerciţiile majore, definite ca exerciţiile la care i-au parte peste 13,000 de militari.

„Am observat în trecut că Rusia foloseşte aceste exerciţii militare majore pentru a masca sau ca precursoare pentru operaţiuni militare agresive împotriva statelor vecine”, a afirmat Stoltenberg.

„Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008 în Georgia când au invadat această ţară, şi din nou în anul 2014 când au anexat în mod ilegal Crimeea. Din aceste motive cerem Rusiei să fie complet transparentă”.

Rusia are o istorie de a „sub-raporta” numărul real al trupelor ce iau parte la exerciţiile sale şi de a „folosi ambiguităţile din acordurile internaţionale pentru a evita prezenţa observatorilor”, a încheiat înaltul oficial al NATO, citat de Bloomberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite