Deprecierea leului ne-a scumpit leacurile. Preţurile la peste 3.000 de tipuri de medicamente vor creşte cu 5-8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova a emis vineri, 4 octombrie, un ordin de modificare a preţurilor la medicamente. Modificarea este de fapt o scumpire de până la 10%, care e o consecinţă a deprecierei valutei naţionale în raport cu principalele monede

Ordinul semnat de Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, dar acest lucru se va întâmpla în zilele următoare.

Chiar şi aşa aceste modificări nu sunt finale. Or la stabilirea preţurilor noi care sunt cu 5-10% mai mari decât cele vechi s-a luat în calcul un curs de schimb de 12,76 lei pentru un dolar şi de 16,97 lei pentru un euro.

Leul moldovenesc însă s-a mai depreciat. Astăzi cursul de schimb al monedei naţionale faţă de dolar este deja cu 3% mai mic decât cel inclus în ordinul ministerului Sănătăţii şi cu 5% comparativ cu moneda europeană. Altfel spus până la finele anului preţurile ar putea să mai crească.

Documentul include 3 anexe.

În prima anexă este prezentată lista cu preţuri reînregistrate pentru 196 medicamente, dintre care:
65,81% - medicamente de origine europeană;
20,40% – produse medicamentoase din spaţiul CSI;
7,14% – medicamente autohtone;
6,65% – medicamente produse în alte ţări (India, China, Coreea).

În anexa doi au fost incluse 2.726 denumiri de medicamente cu preţurile revizuite în urma modificării cursului de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare,

Anexa trei conţine 11 medicamente care se exclud din Catalogul naţional de preţuri. Printre acestea se numără şi celebra Viagra.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite