Reforma în Sănătate: idei măreţe fără suport financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent pacienţii bolnavi de cancer pot face tratamente de chimioterapie numai la Institutul Oncologic de la Chişinău FOTO Dumitru Goncear
În prezent pacienţii bolnavi de cancer pot face tratamente de chimioterapie numai la Institutul Oncologic de la Chişinău FOTO Dumitru Goncear

Descentralizarea serviciului de chimioterapie, centre de recuperare postoperatorie şi un spital interregional în nordul ţării. Sunt câteva dintre proiectele pe care ni le propun experţii internaţionali care au analizat sistemul medical moldovenesc. Şefii noştri sunt de acord, dar mizează nu doar pe consultanţă, ci şi pe bani din afară pentru implementare.

În următorii patru ani oamenii bolnavi de cancer ar putea urma tratamente de chimioterapie în centre medicale regionale. Această facilitate a fost discutată ieri în cadrul unui forum medical la care au participat conducerea Ministerului Sănătăţii, şefi de spitale, preşedinţi de raioane, reprezentanţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială.

„Acum 11.000 de pacienţi vin săptămânal la Chişinău pentru chimioterapie. Descentralizarea serviciului implică crearea câtorva centre de tratament ambulator: la Bălţi, unde vom avea un spital regional, la Edineţ şi la Comrat, unde vor fi spitale zonale. La mijlocul anului viitor vom lucra cu patru echipaje mobile cu câte 2-3 medici care se vor deplasa în teritoriu pentru a asigura tratamentul chimioterapeutic“, spune viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocanu.

„În Moldova funcţionează un monopol oncologic ineficient, cu  cheltuieli mari de administrare şi focusarea resurselor doar pe tratamentul acut. Recomand implementarea unei reţele oncologice naţionale care să crească eficienţa serviciilor, prin centre medicale regionale şi echipe mobile“, a declarat expertul francez în sănătate Benoît Nautré, de la firma de consultanţă Conseil Santé.

Potrivit vicedirectorului Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Vladimir Pascaru, regionalizarea va duce la extinderea capacităţilor instituţiei. „Acum avem opt specialişti în oncologie, o secţie de chirurgie oncologică, 15 paturi pentru chimioterapie şi 10 paturi pentru onco-ginecologie. Putem oferi tot spectrul de servicii oncologice în regim de urgenţă, însă nu putem emite diagnostice. Când suspectăm vreo tumoare, suntem obligaţi să solicităm o confirmare de la Institutul Oncologic. Neoficial, deja îndeplinim funcţiile unui spital regional“, a explicat Pascaru.

Spital interraional la Edineţ

Un centru de tratament ambulator ar urma să fie deschis şi la Edineţ, unde în momentul de faţă este un singur specialist pe probleme oncologice. Experţii străini au recomandat chiar înfiinţarea unui nou spital, interraional, cu 26 de secţii şi o capacitate de 250 de paturi, care ar putea deservi raioanele Edineţ, Briceni, Ocniţa şi Donduşeni.

La mijlocul anului viitor vom avea primele patru echipaje mobile de chimioterapie. Mihai Ciocanu, viceministrul Sănătăţii

„În Moldova sunt aproape 73 de spitale care fac de toate, iar oamenii sunt internaţi inutil pentru îngrijiri non-acute. Prin crearea unui spital interregional la Edineţ pacienţii vor avea acces la tehnologii medicale avansate de imagistică, dializă, cardiologie intervenţională şi tratarea accidentelor vasculare cerebrale“, susţine James Cercone, preşedintele companiei de consultanţă Sanigest Internacional.

De aceeaşi părere sunt şi experţii moldoveni. „Regionalizarea spitalelor e o necesitate pentru sistemul de sănătate. În momentul de faţă există circa 200 de specialişti în nordul ţării care vor putea fi redistribuiţi. Din câte ştiu, spitalele raionale vor fi transformate în instituţii comunitare pentru îngrijiri de lungă durată“, afirmă şi Andrei Mecineanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS).

Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, regionalizarea spitalelor poate contribui la eficientizarea cheltuielilor medicale. „Acum sunt irosite resurse financiare importante, în spitale. De exemplu avem în ţară peste 800 de paturi pentru patologia sarcinii, neocupate“, afirmă Usatâi.

De la spitale raionale, la centre de reabilitare

Cu alte cuvinte, în actualele spitale raionale pacienţii vor putea fi internaţi pentru tratament geriatric, îngrijiri paleative sau pentru programe de recuperare postoperatorie. „Jumătate din victimele accidentelor vasculare cerebrale mor, iar cealaltă jumătate sunt invalizi. Cu tehnologiile moderne de reabilitare putem fi siguri că măcar 30% dintre supravieţuitori vor fi apţi de muncă după ce urmează un tratament specific în primele şase luni de la accident“, precizează expertul georgian Akaki Zoidze.

În Moldova sunt necesare centre de reabilitare a pacienţilor cu o capacitate totală de 1.000 de locuri. Akaki Zoidze, expert în sănătate

„E vorba despre o combinaţie de metode ce include exerciţii fizice, terapie de vorbire şi terapie ocupaţională. Din estimările noastre, sunt necesare 1.000 de paturi în toată Moldova“, mai spune specialistul. „În perioada următoare vrem să deschidem un Centru de Cardiologie Invazivă care se va ocupa şi de reabilitarea pacienţilor. Deocamdată sunt preconizate 120 de paturi pentru acest centru, însă sperăm să avem 240“, susţine vicedirectorul spitalului raional din Edineţ, Liviu Romanaş.

Chişinăul, pe primul loc la chimioterapie

Potrivit unui raport întocmit de compania franceză de consultanţă în sănătate Conseil Santé Ltd, 35.589 de pacienţi moldoveni urmează tratamente prin chimioterapie la Institutul Oncologic din Chişinău. 14.858 dintre aceştia sunt din Capitală. Raionul cu cei mai mulţi suferinzi de cancer, cărora le sunt administrate tratamente chimice, este Bălţi, cu 8.777 de oameni. Urmează, în ordine, Comrat cu 5.136 de pacienţi; Edineţ, cu 3.574 de bolnavi, şi Tighina, cu 3.243 de cazuri.

Cât costă un tratament anticancer

Din estimările specialiştilor străini, reiese că tratamentele oncologice cele mai costisitoare ajung la 18.284 de dolari pentru un pacient cu cancer de prostată. Cancerul stomacal, care implică cheltuieli de până la 8.865 de dolari per pacient, tratamentul pentru cancerul de piele ajunge la 7.506 dolari pentru un pacient, iar cel pentru tumorile pulmonare e de până la 6.811 de dolari. Urmează, în ordine, tratamentele contra leucemiei, care ajung la 6.387 de dolari per pacient, cele pentru tumorile orofaringiene - 5.820 dolari/pacient, medicaţia pentru cancerul colorectal, cu 4.122 dolari/pacient, pentru cancerul mamar - cu 4.112 dolari/pacient şi cancerul tiroidian, cu 2.030 de dolari/pacient. Pentru alte tipuri de cancer, prescripţiile costă, în medie, 5.181 de dolari per pacient.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite