Demisie la vârful sistemului judiciar din Republica Moldova. Centrul Anticorupție a rămas fără șef

0
Publicat:

Iulian Rusu a demisionat din funcția de șef al Centrului Național Anticorupție, a anunțat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, dar fără a dat detalii despre motivele care au stat la baza deciziei.

Iulian Rusu a demisionat din funcția de șef al CNA. FOTO: Facebook
Iulian Rusu a demisionat din funcția de șef al CNA. FOTO: Facebook

Președintele Parlamentului a anunțat prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook că a luat act de demisia lui Iulian Rusu din funcția de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA), una dintre cele mai importante instituții în lupta împotriva corupției din țara vecină.

,,Am luat act de cererea de demisie a directorului CNA, Iulian Rusu, care a parvenit astăzi în adresa mea. Îi mulțumim dlui Rusu pentru efort”, a anunțat Igor Grosu, menționând că Parlamentul va veni rapid cu propunerea privind numirea unui nou director al Centrului Național Anticorupție.

,,Așteptările Parlamentului și ale întregii societăți de la CNA sunt foarte clare:

creșterea vitezei cu care sunt investigate actele de corupție

stoparea fluxurilor financiare ilegale

asigurarea integrității instituției prin accelerarea reformării Centrului Național Anticorupție și curățării instituției de practici și personaje nocive”, a punctat șeful Legislativului.

Am încercat să aflăm motivele care au stat la baza deciziei de a pleca din funcție, dar Iulian Rusu nu a răspuns până în acest moment la solicitarea corespondentului ,,Adevărul”. 

Scandalurile în care a fost implicat CNA sub conducerea lui Iulian Rusu

Luna trecută, instituția condusă de acesta a fost în centrul unui scandal imens, după ce a ieșit la iveală că juristul Iulian Muntean a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii de Parlament, deși are statutul de învinuit într-un dosar penal. Ba mai mult, candidatul certat cu legea a trecut cu brio de verificările Comisiei Pre-Vetting, iar membrii acesteia au declarat ulterior că ,,informația despre acest dosar penal nu se conținea nici în chestionarul etic completat de candidat și nici în rapoartele întocmite de CNA și Serviciul de Informații și Securitate (SIS)”.

Iar în vara acestui an, Centrul Național Anticorupție a ajuns în vizorul opiniei publice și a conducerii Republicii Moldova după mai multe disensiuni între șeful CNA Iulian Rusu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, ambele instituții colaborând pentru investigarea cazurilor de mare corupție. 

În vizorul președintei țării

Neînțelegerile dintre Iulian Rusu și Veronica Dragalin au stârnit  nemulțumirea președintei Maia Sandu.

„Ceea ce am văzut în spațiul public în ultimele săptămîni, nu a fost bine deloc. Deci, un ping pong între cele două instituții care sunt responsabile de combaterea corupției. Dar un lucru este cert. Nu ne putem permite situația în care două instituții își aruncă replici în public și își dau responsabilitatea una pe alta. Noi avem nevoie de oameni responsabili care înțeleg cât de important este momentul și pentru agenda internă, pentru că combaterea corupției este unul dintre cele mai importante subiecte pe agendă, dar și pentru integrarea europeană. Ultimul lucru pe care vreau eu să-l văd este cearta dintre șefii de la CNA și Procuratura Anticorupție în raportul Comisiei Europene. Aici, fiecare instituție trebuie să se apuce de lucru pentru că au mult de făcut și să avem o claritate pe distribuirea responsabilităților”, a menționat lidera de la Chișinău în studioul unei emisiuni TV. 

Iulian Rusu a condus Centrul Național Anticorupție din februarie 2022, fiind numit cu votul parlamentarilor pentru un mandat de cinci ani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite