„Delicii“ sovietice în cantinele publice din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cantina Regiei Transport Electric calitatea bucatelor corespunde standardelor sovietice
La cantina Regiei Transport Electric calitatea bucatelor corespunde standardelor sovietice

Bucatele din rețetare vechi de peste 30 de ani și tacâmurile nu tocmai curate fac parte din meniurile câtorva dintre cele mai ieftine localuri de alimentaţie din Chișinău.

Ieftin şi bun. Iată criteriile principale după care mulţi dintre noi se ghidează atunci când aleg să-şi servească prânzul în oraş. Însă un meniu ieftin nu înseamnă neapărat sănătos. Ne-am convins de acest lucru căutând cele mai ieftine cantine din Chişinău. Prima oprire a fost la cantina Regiei de Transport Electric.

Intrăm în rând cu lumea care aşteaptă la casa de marcat: patru muncitori guralivi în salopete murdare, o tânără drăgălaşă îmbrăcată modest şi un bărbat trecut bine de prima tinereţe, care-şi contempla tăcut hrişca din farfurie. Noi am luat câte o porţie de harcio - o fiertură apoasă cu orez şi extrem de sărată - , o salată de crudităţi cu gust de ulei, un şniţel cu gust acceptabil şi un peşte prăjit decent. În total 37 de lei, conform meniului care nu era afişat nicăieri.

„Aici vin mai mult şoferii, taxatorii, lăcătuşi, administraţia regiei şi oameni din stradă. Cam 150 de oameni pe zi. Cei care ştiu că se simt rău, nu mănâncă aici. Eu, de pildă, am pancreatită şi mănânc doar terciul şi piure de cartofi", spune Raisa Cojocaru, şefa cantinei, arătându-ne reţetarul sovietic, tipărit prin 1980.

Bucătăreasa de la „Dieta“ potriveşte porţiile după gramaj În bucătăria cantinei „Dieta“ aragazurile sunt pline de grăsime „Delicii“ sovietice în cantinele publice

CLICK PENTRU GALERIE

PROBLEME DE IGIENĂ
Nici în cantinele studenţeşti situaţia nu e mai bună. În sala de mese a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă", cu 27 de lei serveşti o soleancă şi un pilaf cu şniţel de pui. Mâncarea e bună. Tacâmurile însă - de o curăţenie îndoielnică. Aici vin în mare parte studenţi, dar la fel de bine întâlneşti şi muncitori, poliţişti, profesori şi vârstnici. „Iau masa aici pentru că e ieftin. Nu m-am uitat la linguri că sunt cu pete. De doi ani mănânc aici şi nu mi s-a întâmplat nimic", susţine Igor Suruceanu, unul dintre muşterii trecuţi de prima tinereţe.

Am găsit cel mai ieftin meniu de prânz la cantina Universităţii de Stat a Moldovei. Cu 22 de lei am luat un borş de varză, o salată de vinete şi o porţie de hrişcă mânjită cu bitoc. „E cu făină şi crocmală", ne spune în fugă vânzătoarea. „Aici preţurile sunt mici, dar şi calitatea preparatelor e proastă. Bucătăresele fac exces de condimente", ne spune Alexandru Smuc, un student la Informatică. „Mănânc aici pentru că e aproape de şcoală. Îmi place doar zeama. Restul, mai puţin", măruriseşte şi Vasile Calmuş, un licean care-şi aştepta rândul la „împinge-tava".

O ALTFEL DE „DIETĂ
Cea din urmă oprire a fost la cantina Dieta, aproape de intersecţia străzilor Mitropolit Dosoftei cu Mihai Viteazu. Preparatele sunt gustoase. Porţiile - generoase. În schimb, nu poţi face abstracţie de casieriţa care îţi serveşte carnea cu mâinile goale, imediat după ce numără banii, de lingurile pătate şi bucătăria murdară. Mănuşi sunt doar în sertarele directoarei. „În 35 de ani n-am primit nicio reclamaţie. Ce ne-aţi semnalat azi chiar de mâine se îndreaptă", se scuză Melania Coleţchi, şefa localului.

„Tacâmurile nespălate bine pot favoriza apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor diareice acute. Noi am închis cantina de la Universitatea Agrară, fiindcă normele igienice nu erau respectate", spune Tudor Ceauş, medic igienist la Centrul Municipal de Sănătate Publică.

RISC DE ÎMBOLNĂVIRE
Preparatele foarte condimentate servite în cantine pot duce la boli digestive. „Excesul de sare favorizează infecţiile gastro-intestinale, pancreatite şi diabetul zaharat. Mâncarea trebuie făcută la abur, cu cât mai puţin ulei", susţine Lucreţia Catana, medic nutriţionist.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite