Delegaţia Republicii Moldova la APCE, acreditată condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci delegaţii din 47 la APCE au contestat dreptul Delegaţiei Republicii Moldova de a participa la sesiunea de iarnă pe motiv că aceasta nu reflectă componenţa politică reală a Parlamentului de la Chişinău. Senatorul roman Viorel Badea a ţinut un discurs în care a îndemnat delagaţiile APCE să nu susţină demersul împotriva Republicii Moldova.

Plenul APCE a aprobat miercuri seară o rezoluţie prin care a acreditat delegaţia Republicii Moldova la APCE în mod condiţionat. La începutul sesiunii, deputatul spaniol Jordi Xulca care a reprezentat delegaţiile a cinci state, a contestat acreditarea delegaţiei moldoveneşti pe motiv că este incompletă şi nu reflectă compoziţia Parlamentului. În final, plenul a decis să acorde Moldovei timp până în luna aprilie pentru completarea echipei.

Delegaţia Republicii Moldova la APCE este compusă în acest moment din şapte membri, deşi Moldova are dreptul să fie reprezentată de zece deputaţi, transmite Radio Europa Liberă.

În rezoluţia celor cinci delegaţii se arată că echipa Republicii Moldova nu poate fi acceptată pe motiv că, pentru al doilea an consecutiv, „nu este completă şi din ea lipsesc componenţi ai principalelor partide politice reprezentate în Parlamentul de la Chişinău”. În textul rezoluţiei se face referire în special la Partidul Liberal, care nu este reprezentat în delegaţia Moldovei la APCE. O situaţie similară s-a înregistrat şi anul trecut, numai că atunci nici un deputat din APCE nu a contestat delegaţia moldovenească, iar organizaţia a aprobat-o aşa, deşi era incompletă.

Raportorul Egjdius Vareikis declara că APCE are de ales între două variante: „Fie ratificăm delegaţia acum, dar aceasta înseamnă că va fi reprezentată doar de şapte deputaţi, fie aşteptăm până în aprilie, şi atunci vom acredita zece membri. Înţelegem că situaţia din ţară este complexă şi, deşi, în general APCE este foarte strictă, am facut o excepţie în acest caz ca să permitam Moldovei să îşi completeze delegaţia.”

Deputata PLDM, Liliana Palihovici, şefa delegaţiei R. Moldova la APCE, explică: „[…] Moldova nu este singura ţară cu o delegaţie incompletă, dar doar noi am fost contestaţi. […] Proiectul rezoluţiei prevede ca delegaţia să fie acreditată acum, iar până în sesiunea din aprilie să completam delegaţia. […]”

Senatorul român Viorel Badea a avut un discurs în plenul APCE prin care a luat apărarea Delegaţiei Republicii Moldova. Oficialul a menţionat că Republica Moldova a obţinut rezultate semnificative în ultimii ani în cadrul parcursului european. Totodată, continuarea reformelor a fost nu de puţine ori împiedicată de provocările interne. Contestarea puterii Delegaţiei moldoveneşti poate constitui un precedent periculos pentru delegaţiile altor state care din diverse motive nu vor reuşi să prezinte o delegaţie completă. „Fac apel la membrii Adunării care îşi vor exercita dreptul de vot pe acest subiect să o facă de o manieră obiectivă şi responsabilă. Noi, membrii grupului Partidului Popular European, ne exprimăm întreaga susţinere pentru asigurarea dreptului de vot şi a participării active a membrilor delegaţiei Republicii Moldova la deliberările APCE. Argumentele prezentate de delegaţia Republicii Moldova demonstrează că actuala situaţie este de natură pur tehnică şi reprezintă nicidecum un conflict politic”, a declarat Viorel Badea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite